Verkloot blijven is eigen keuze

Verkloot zijn is van generatie op generatie doorgegeven.
Jij hebt de keuze om de cirkel te doorbreken.
Om te stoppen met doorgeven wat niet meer dient.
Ik hoor je al denken. Komt Rina weer aan met d’r ‘zelfleiderschap’, ‘regie in eigen hand’ en nog meer van die bullshit.
Ook weet ik dat, nadat ik weer zo’n ietwat gestrekte-been-blog heb rondgemaild naar mijn lijst, er weer een aantal mensen op de uitschrijfknop zullen klikken.

Sommige vrouwen zijn er nog niet aan toe

Ben je niet bang om ‘volgers’ te verliezen met zo’n uitgesproken mening, vragen mensen mij wel eens.
Nee: de uitschrijvers zwaai ik met liefde uit. Ik weet: zij zijn (nog) niet klaar voor een stevig potje zelfreflectie. De vrouwen die dat wél zijn, die zijn er ook echt aan toe om de cirkel te doorbreken, om af te rekenen met wat hen al tijden niet meer dient.
Om daarmee ook van nachtmerrie naar droombaan te gaan.
Degenen die al iets langer meelezen met mijn schrijfsels, weten dat ik NOOIT een traject begin met:

‘Wat wil je nou eigenlijk? Waar ben je goed in? Zeg ‘es op: waar denk je dat in te kunnen gaan zetten?’

Degenen die al wat langer meelezen weten dat ik er van overtuigd ben dat dat zou zijn als gas geven met de handrem erop.

Dan ga je KEIHARD de verkeerde kant op.

Want zeg nou eerlijk, als jij zo ontzettend ongelukkig wordt van die klote baan waar je maar in blijft hangen… Waarom heb je ‘em dan nog?
Precies om die reden geloof ik dat je eerst moet uitvinden wat jouw obstakels zijn. Wat jij in je hoofd stopt (of hebt laten stoppen) en jou niet langer dient. Wat jouw shit is welke jou steeds weer beperkt, vaak in alles.
Als je weet wat DAT is, dan kan je het opruimen. Stront scheppen en weer dóór.

En dan komt het antwoord op de vraag ‘wat wil ik nou eigenlijk echt’ vaak als vanzelf.

Ik sprak deze week een vrouw in de supermarkt. Een vrouw met súper veel kwaliteiten en talenten, ze zag het zelf alleen niet zo. Sterker nog, ze was ontzettend denigrerend over zichzelf. Ondertussen komt ze maar niet uit de klote situatie waar ze zo ongelukkig van wordt. Ze vertelde dat ze wel graag zou willen wat ik ook heb: een eigen bedrijf, de vrijheid om eigen tijd en werkzaamheden in te delen. Alle beslissingen zelf maken. Niet afhankelijk zijn van een baas. Eigen collega’s kiezen. Zelf opdrachten zoeken en aannemen (of  weigeren).

Maarja (en toen kwamen de beren)…

In haar branche (ze is secretaresse) kon dat niet. In die tak van sport werkt dat niet zo. En ze had het ook van huis uit niet meegekregen: dat ondernemen.
Deze vrouw zag NIET wat ze allemaal in huis heeft om wel degelijk die droom te kunnen realiseren. In plaats daarvan laat ze zich leiden door (in mijn ogen beperkende) overtuigingen die haar helemaal niet dienen.
Want zoals ze zelf al zei: nog even zo doorgaan met die baan en dan wordt ze er ziek van.
Dan kan ze uiteindelijk ook haar hypotheek niet meer betalen.

Die shit in jouw hoofd, de obstakels die eerst opgeruimd moeten worden, komen ergens vandaan. Net als bij die vrouw die ik deze week sprak in de supermarkt.
Wij mensen zijn niet zo origineel als we zelf vaak denken, HMV Supporter. De ideeën in jouw hoofd zijn dus vaak ook niet zélf bedacht. Dat wat we meemaken, wat onze ouders ons geleerd hebben (of dat nou goed of minder goed is), wat we dag in – dag uit van onze (soms gemene) klasgenootjes hebben gehoord, dat is wat ons vormt.

Het is niet jouw schuld als je verkloot bent daardoor.

Het is WEL jouw schuld als je verkloot BLIJFT.

Verkloot zijn is van generatie op generatie doorgegeven.
De meeste mensen leven een illusie die is gebaseerd op het wereldbeeld van iemand anders.
Als jij altijd hebt meegekregen van je ouders dat de wereld een verdorven plek is en dat mensen niet te vertrouwen zijn, vind je het dan gek dat je geen normale relatie kunt onderhouden?
Als jij op de basisschool keer op keer te horen hebt gekregen dat het niet hebben van een diploma not-done is. Dat je niks voorstelt zonder papiertje. Dan kan ik me best voorstellen dat je jezelf klein houdt door steeds te zeggen dat je ergens niet voor opgeleid bent, dat je geen diploma hebt DUS dat je het dan ook niet kan.

Pipi Langkous zei:
‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’

Leer van dit kinderidool.
Het is bovendien niet alleen maar een les van ‘slechts een kinderidool’, HMV Supporter.
Steve Jobs en Oprah Winfrey hebben nooit hun studie afgemaakt.
Wedden dat zij niet continu tegen zichzelf zeiden dat ze zonder diploma nooit iets zouden bereiken?

Shit opgeruimd?

Dan  is het de kunst om het WILLEN VERANDEREN VAN JE LEVEN te vervangen door het BESLUIT je leven te GAAN veranderen.
Het gaat erom dat je de ballen hebt om dátgene te gaan doen wat je graag wilt.
Je creëert datgene wat jij graag wilt, in plaats van te doen alsof het voor jou niet haalbaar is. Alsof je het niet verdient. Alsof je egoïstisch bent omdat je meer wilt dat je op dit moment al hebt.
Doe ervoor wat je moet doen. Wat je nooit had gedacht te zullen gaan doen. Omdat je je schaamt. Omdat je bang bent om te mislukken. Of omdat je bang bent mensen te verliezen (zijn ze weer he, die obstakels. Je shit uit hoofdstuk 1).

Zet je over je angsten heen en faal.
Dat is minder eng dan je op je 80e realiseren dat je niet hebt geleefd zoals je eigenlijk wilde.

Herken je iets in dit verhaal?
Waar laat jij je door tegenhouden?
Wil je het me laten weten in de comments?

Kom je er zelf niet uit?

Zijn er nou nog dingen met betrekking tot je loopbaan (of je obstakels!) waarvan je denkt: ik kom hier gewoon niet uit, Rina!
Laat me met je meedenken tijdens een gratis Skype sessie van 20 minuten.
Ik geef je sowieso twee waardevolle tips waar je meteen mee aan de slag kunt.
Iedere week selecteer ik 3 aanmeldingen voor deze gratis sessie.

Let op: deze sessie is niet voor iedereen weggelegd! Je moet bereid zijn om in de spiegel te kijken en je eigen (vaak beperkende) gedachtes onder de loep te durven nemen. En je moet tegen wat ‘liefdevolle-maar-met-soms-gestrekte-been-coaching’ kunnen.
Denk jij: kom maar op!
Klik hieronder op ‘gratis inspiratiesessie’ en vul het deelname formulier in.

HMV Support - Loopbaan coaching - Rina Verstappen

Gratis E-book met 5 tips

Ben jij je huidige baan zat maar weet je niet wat je dan wél wilt? Ontvang gratis mijn E-book met 5 tips om uit te vinden welk werk bij je past.

Gratis
inspiratiesessie

Huidige baan echt helemaal zat, maar nul inspiratie over wat je dan wél bij je past? Maak kans op een gratis inspiratiesessie en ontvang 2 gouden tips!

Online loopbaantraining

Meld je hier aan voor mijn training: van nachtmerrie naar droombaan. Hierin leer ik je de de 5 stappen die je helpen uitvinden welk werk écht bij je past. Zodat je zelfverzekerd van carrière kunt switchen.