Wanneer ben je klaar om ondernemer te worden?

Toen deze vraag binnenkwam bij het Workerbee team, maakte mijn hart een sprongetje! Over ‘het ondernemer – zijn’ kan ik namelijk wel een boek schrijven! Veel van mijn cliënten twijfelen of ‘ondernemer zijn’ iets voor hen is. Ze vragen zichzelf af hoe ze daar nou achter komen. Om vervolgens een heleboel twijfels en opgeworpen obstakels de revue te laten passeren. Iets wat menig startend ondernemer vast herkent. Ik bespreek in deze blog graag met je, hoe je kan bepalen of je klaar bent voor de Kamer van Koophandel stap – oftewel: wanneer ga je van baan naar baas?

Belasting, de boekhouder en verzekeringen…

Dit wordt geen technisch stuk. Geen blog die gaat over aan welke verplichtingen je moet voldoen als ondernemer. Ook niet over welke rechtsvorm je het beste kunt kiezen. Niks over of een gedeeltelijke baan in loondienst fiscale gevolgen heeft. En ook niks over bedrijfsverzekeringen, BTW-nummers, belastingaangiftes en meer van dat soort shit.

Het hoort erbij: deze zaken grondig uitzoeken vóórdat je ondernemer wordt.
Maar eerlijk is eerlijk: not my cup of tea.

Ik verwijs je dan ook met liefde door naar de échte specialisten aan wie je deze vragen kunt stellen: de Belastingdienst, een fatsoenlijke boekhouder en de Kamer van Koophandel zelf.

Vaak kun je ook terecht met dit soort vragen bij organisaties die de belangen van ondernemers behartigen, bijvoorbeeld ZZP-Nederland.

Twijfels over het ondernemerschap?

Een tijdje geleden beantwoordde ik de vraag ‘hoe weet je of je klaar bent voor een andere baan?’ Hier had net zo goed kunnen staan ‘hoe weet je of je klaar ben om te gaan ondernemen?’. Twijfel je? En weet je niet zo goed hoe je je twijfels het beste weg kunt nemen? Lees dat artikel dan nog eens!

Waarom ondernemen?

Wanneer je wilt gaan ondernemen, is het handig (en dat is een understatement) om P R E C I E S  te weten wáárom je ondernemer wilt worden.
Als ik kijk naar mezelf: bij mij is ondernemen een soort van noodzaak.
Ik ben stronteigenwijs. Kan niet tegen bureaucratie en stroperigheid in organisaties. Zélf bedenken wat ik ga doen en hoe ik dat aan wil pakken vind ik fijn. Ik kies graag zélf de mensen uit met wie ik samenwerk en ik vind mijn eigen tijden indelen héérlijk – ook omdat dit het beste werkt voor mijn gezin. In loondienst gaan is voor mij geen optie.

Wanneer je, net als ik, crystal clear hebt wat de reden is dat je een eigen bedrijf wilt, sta je makkelijker op na tegenslag. Tegenslag inderdaad, je leest het goed. Wanneer je je eigen bedrijf runt, komen er namelijk momenten voorbij waarop je je afvraagt waarom je dit in godsnaam ook alweer bent gaan doen. Momenten waarbij je je ogen uit je kop jankt, omdat niks lijkt te lukken. Dit zijn de momenten waarop de meeste mensen afhaken, stoppen met hun bedrijf. De mensen die de kracht vinden om door te gaan tijdens deze momenten, zijn de mensen die precies weten wat hen drijft.

Je kwaliteiten als ondernemer

Wat verder handig is om te onderzoeken, vóór je gaat starten met een eigen bedrijf,  zijn je kwaliteiten.
En jouw – hoe zeg ik dat politiek correct? – uitdagingen.
Onderzoek dus je pluspunten, maar óók je kluspunten.

Als je een onderneming start, dan bekleed je (vooral in het begin) een heleboel functies: je bent de CEO van je bedrijf, marketing medewerker, PR-dame, hoofd administratie, chef klantenservice, en ga zo maar door.  Je behoort overal iets vanaf te weten.
Stel: jij wilt je eigen gemaakte sieraden gaan verkopen, dan ben je er niet met het alleen maar maken van sieraden.
Je zult ook een webwinkel moeten bouwen.
Of beurzen moeten benaderen om daar je producten aan de man te brengen.
Je zult ook iets met marketing moeten.

Een goeie ondernemer delegeert (en zoekt hulp)

Het is daarom verrekte (excuse my Brabants) handig als je weet waar je goed in bent en waar je hulp bij moet zoeken.
Want dát is ook een eigenschap van een goede ondernemer: weten wat ‘ie moet delegeren.

Je hebt mij misschien al eens iets zien schrijven over mijn eigen coach. Ik heb mijn coach destijds ingeschakeld, omdat ik een vakidioot ben maar geen idee had hoe ik mijn ‘product’ nou het beste aan de vrouw kon brengen. Ik had geen kaas gegeten van bedrijfsstrategieën en marketing. Dus zocht ik hulp. Blijf daarom niet zelf aanklooien met de dingen die je lastig vindt.

Wanneer het gaat over je kwaliteiten en uitdagingen, heb ik het niet alleen maar over de praktische zaken. Het gaat ook over jouw obstakels en die spelen zich vaak af in je hoofd. Eén van mijn eigen obstakels is bijvoorbeeld mijn chronisch perfectionisme. Was ik hier niet mee aan de slag gegaan? Dan was ik nu – 2 jaar later – nog steeds bezig geweest met voorbereidend werk en het bouwen van mijn website.

Jouw bedrijf groeit zo hard als jij als persoon groeit. Met andere woorden: wéét je van jezelf dat je een über perfectionist bent? Dat je onzeker bent over jezelf, zeker als je kritiek krijgt? Dat je wel wat assertiever zou mogen zijn? Kan jij slecht je grenzen aangeven en heb je daardoor steeds het gevoel dat je overloopt? Als je niks doet aan de kronkels in je kop, wordt het ook niks met je bedrijf.

Verzamel een fantastisch team om je heen

Last but not least.

Stel dat je nu besluit dat je klaar bent voor de KvK stap: je deelt enthousiast jouw plannen met je vrienden en familie.
En dan….:
Niet iedereen reageert enthousiast.
Geen confetti en geen slingers.

Hallo, waar is de champagne?!

Niks werkt zo demotiverend als anderen die hun eigen angsten op jou projecteren (of misschien wel een beetje jaloers zijn – of bezorgd om je zijn).
Verzamel daarom een fantastisch team om je heen.
Dit bedoel ik niet in letterlijke zin, als in: personeel aannemen.
Ik bedoel dit als in: verzamel een club mensen om je heen die je ondersteunen, je helpen, je motiveren en inspireren.
Mensen waar je je aan op kunt trekken. En mensen waar je op terug kunt vallen, wanneer het even tegen zit of wanneer je het even niet meer weet.

Nog een tip: ontvang alléén feedback van de mensen die in je team zitten!
Er is namelijk een groot verschil tussen constructieve ‘kritiek’ en negatief commentaar.

Mensen voor in je team vind je zowel offline als online. Bijvoorbeeld in ondernemersverenigingen. In Faceboekgroepen. Bij netwerkborrels. Of stap eens binnen bij een lokale ondernemer waar je tegenop kijkt.

Succes!

Samenwerken?

In mijn praktijk begeleid ik startende ondernemers bij het opzetten van hun bedrijf.
Tijdens een 1-op-1 adviesdag gaan we samen aan de slag met alles wat aan bod hoort te komen bij de start van je onderneming. We gaan aan de slag met je mindset, jouw kwaliteiten (en hoe je deze het beste in kunt zetten in je eigen bedrijf) en we maken een fantastisch plan waar je nog máánden mee vooruit kunt. En dat allemaal in één dag.

Dat is nog eens een vliegende start!

De adviesdag is geschikt voor dienstverlenende startende ondernemers.
Bijvoorbeeld: coaches, fotografen, juristen, interieurstylisten, websitebouwers, Virtual Assistents, etc.
Meer weten over deze dag?
Of lezen wat anderen vonden van deze 1-op-1 adviesdag?

Klik dan hier.

HMV Support - Loopbaan coaching - Rina Verstappen

Gratis E-book met 5 tips

Ben jij je huidige baan zat maar weet je niet wat je dan wél wilt? Ontvang gratis mijn E-book met 5 tips om uit te vinden welk werk bij je past.

Gratis
inspiratiesessie

Huidige baan echt helemaal zat, maar nul inspiratie over wat je dan wél bij je past? Maak kans op een gratis inspiratiesessie en ontvang 2 gouden tips!

Online loopbaantraining

Meld je hier aan voor mijn training: van nachtmerrie naar droombaan. Hierin leer ik je de de 5 stappen die je helpen uitvinden welk werk écht bij je past. Zodat je zelfverzekerd van carrière kunt switchen.