Je carrière omgooien – hoe begin ik?

Via Instagram kregen we voor Workerbee de volgende leuke vraag binnen:
Ik ben verpleegkundige, maar zou zo graag iets met interieurstyling willen. Hoe start ik?’

Wanneer je op dat punt bent gekomen dat je iets TO-TAAL anders wilt met je carrière, dan kunnen er een aantal beren op de weg verschijnen..

Die beren kunnen ervoor zorgen dat je jezelf afvraagt waar je in hemelsnaam moet beginnen met je plan – en, als je een beetje pech hebt, zorgen ze ervoor dat je afhaakt. Dat je denkt dat het niet realistisch is wat je bedacht hebt. Dat je zelfs een beetje moet lachen om jezelf uiteindelijk, want: wat dacht je eigenlijk wel met dat gekke plan?!

ZO zonde

(of seund, zoals we dat in Brabant zouden zeggen).

Dus je kunt wel zeggen dat ik blij ben dat deze vraag voorbij kwam.
Op naar die glansrijke carrière, iets met interieurstyling. Hoe begin je? Ik geef je een aantal tips:

Brick by brick will make it stick

Heb je een ‘groot’ doel voor ogen, een doel wat (nog) ongrijpbaar lijkt?
Een doel wat een hele erge ver-van-je-bed-show lijkt?

Brick by brick will make it stick.

Wat ik daarmee bedoel is: kleine steentjes (of kleine stappen), dragen allemaal bij aan het grote doel (het bouwen van die Chinese muur). Zijn de eerste stenen gelegd, dan pak je de volgende en uiteindelijk komt het tot een mooi resultaat.

Wil je een marathon lopen, maar ben je net zo sportief als ik? (Ik ben al buiten adem als ik de afstandsbediening door moet geven).
Je eerste steentje is: buiten een kort blokje om gaan.

Wil je 25 kilo afvallen, maar zakt de moed je in de schoenen als je alleen al dénkt aan wat je er allemaal voor moet doen en laten?
Je eerste steentje is: ’s ochtends beginnen met een gezond ontbijt.

Iets met interieurstyling

Wil je iets met interieurstyling gaan doen, maar heb je geen idéé waar je moet beginnen?
Je eerste steentje is: een boek kopen over interieurstyling. Of bekende interieurstylisten gaan volgen op Instagram (bijvoorbeeld: odyvet, finntage of interiorjunkie). Of een informatiedag bezoeken van een interieurstyling opleiding,

Je daaropvolgende steentje zou kunnen zijn: je eigen stijl bepalen. Met moodboards aan de slag! En weer een volgend steentje zou kunnen zijn: je eigen Instagram account voor interieurinspiratie opzetten.

Enfin: je snapt wat de bedoeling is. Deel het op in kleine stappen, bepaal deze helemaal zelf (de hierboven genoemde stappen zijn niet persé DE manier, maar slechts een voorbeeld).

Geld ermee verdienen? Daar praten we nog niet over!

Merk op dat in de ‘steentjes’ die ik hierboven beschrijf nog geen één keer is gesproken over geld verdienen met interieurstyling of je baan als verpleegkundige opzeggen.

Waarom?

Omdat het gat tussen ‘ik wil “iets” met interieurstyling doen’ en ‘geld verdienen met interieurstyling’ nog erg groot is. Dan kom ik weer terug op ‘een groot doel voor ogen hebben’, aan het begin van mijn relaas. Hoe meer vorm ‘iets met interieurstyling’ gaat krijgen (door alle kleine steentjes die je legt), hoe bereikbaarder je doel wordt en hoe duidelijker het wordt hoe je dit vorm kunt gaan geven.

Neem geen ontslag – ik herhaal – neem geen ontslag

Side job

Ondertussen al een aardig muurtje aan het bouwen? Wil je misschien een eigen bedrijf beginnen in interieurstyling? Dan heb ik nog een bonus tip voor je. Onderzoek wijst uit dat wanneer je rustig aan je bedrijf bouwt (naast je (bijna-)fulltime baan), je meer kans hebt om succesvol te worden in datgene wat je écht graag zou willen doen.

Een bekend voorbeeld is Phil Knight. Hij verkocht 5 jaar lang sportschoenen vóórdat hij zijn fulltime baan in de accountancy opzegde. Het bedrijf wat hij startte? Nike.

Nog een ander bekend voorbeeld: Markus Persson, programmeur, bouwde videogames naast zijn fulltime baan. Hij zette eerst Minecraft op een gaming portal, terwijl het spel nog niet helemaal af was. En hij hield zijn fulltime baan nog een jaar lang aan. Pas daarná ging hij zich volledig bezig houden met zijn bedrijf. Minecraft werd uiteindelijk verkocht voor 2,5 biljard dollar aan Microsoft.

Begin klein, maar fijn

Rode draad in het verhaal bij deze twee top ondernemers? Ze zorgden voor een stabiele, solide basis naast het fantastische bedrijfsidee wat ze hadden, namelijk: een vast inkomen. Daarnaast werkten ze kei hard aan hun gave ideeën, om vervolgens pas na een hele poos ontslag te nemen.

Moraal van het verhaal
Het hoeft niet ineens allemaal groots, fantastisch en meeslepend te zijn.
Begin klein, maar fijn (met in gedachte wel altijd het doel om groot te worden – mocht je dat ambiëren).

Ik voerde tot de zomer in 2019 zelf nog 2 dagen per week freelance opdrachten uit met dezelfde inhoud als toen ik nog in loondienst werkte. Het is altijd mijn doel geweest om te stoppen met die freelance opdrachten, want als ik heel eerlijk ben: daar ligt mijn hart niet.
Inmiddels bén ik ook volledig gestopt met die freelance klussen en richt ik me volledig op mijn praktijk.

Echter: cold-turkey stoppen met die opdrachten? Nooit sprake van geweest. Ik heb de opdrachten langzaam afgebouwd en daar ben ik in 2017 mee begonnen. Zo ben ik van 5 dagen per week, naar 4 en tot voor kort naar 2 dagen per week gegaan. Inmiddels heb ik alles afgebouwd en werk ik fulltime in mijn praktijk. Mijn praktijk is gegaan van side job naar hoofdonderdeel van mijn bedrijf.

Bedrijfskrediet

De inkomsten uit die freelance opdrachten, zag ik als mijn bedrijfsfinanciering. Want: ik hoefde hierdoor niet naar de bank om een bedrijfskrediet te vragen. En ondertussen bouwde ik aan mijn droombedrijf. Of bedrijven inmiddels.

Wat zouden jouw steentjes kunnen zijn?
Wil je het me laten weten in de comments?

HMV Support - Loopbaan coaching - Rina Verstappen

Gratis E-book met 5 tips

Ben jij je huidige baan zat maar weet je niet wat je dan wél wilt? Ontvang gratis mijn E-book met 5 tips om uit te vinden welk werk bij je past.

Gratis
inspiratiesessie

Huidige baan echt helemaal zat, maar nul inspiratie over wat je dan wél bij je past? Maak kans op een gratis inspiratiesessie en ontvang 2 gouden tips!

Online loopbaantraining

Meld je hier aan voor mijn training: van nachtmerrie naar droombaan. Hierin leer ik je de de 5 stappen die je helpen uitvinden welk werk écht bij je past. Zodat je zelfverzekerd van carrière kunt switchen.