Ik heb geen creativiteit. Hoe kom ik op nieuwe carrière ideeën?

De baan die ik nu heb, daar word ik niet gelukkig van. Ik denk sowieso dat ik de verkeerde opleiding heb gedaan. Tijdens mij studie kreeg ik al het idee dat ik niet de richting uit wilde waarvoor ik aan het studeren was. Toch lukt het me niet om andere ideeën voor carrière mogelijkheden te bedenken. Alles wat ik bedenk lijkt op mijn werkervaring of is in de richting van de opleiding die ik gevolgd heb. Ik ben gewoon niet zo creatief wat dat betreft… Hoe kom ik op nieuwe carrière ideeën?’

Deze vraag kwam binnen via Workerbee, maar hoor ik natuurlijk vaker in de praktijk.
Want als je helemaal vastgeroest bent in je eigen ideeën, hoe bedenk je dan gave nieuwe carrière ideeën?

Als je het mij vraagt,  is creëren het leukste wat er is.
Wanneer er bij mij een deur dicht gaat, zie ik meteen weer 10.000 andere mogelijkheden en kansen.

Kleine kanttekening: dat is niet altijd zo geweest.

Beperkingen of kansen?

Ik zal het je nog sterker vertellen: de meeste carrièreswitchers en twijfelaars denken in beperkingen, in plaats van in kansen.
Wanneer je denkt in beperkingen (“kan ik niet, lukt niet, onmogelijk, want: niet de juiste opleiding, of niet de juiste werkervaring”), wordt je creativiteit ENORM beperkt.

Er is goed nieuws: de omslag maken van ‘denken-in-beperkingen’ naar ‘denken-in-mogelijkheden’ is te leren.

Ik geef je 3 tips.

1. Wat zou je doen met een paar miljoen?

Deze tip komt uit mijn gratis E-book waarin je 5 tips leest om uit te vinden welk werk écht goed bij je past.
Je vraagt ‘em hier aan.

Het is een beetje een cliché vraag, waarop vaak ook cliché antwoorden volgen.
Als ik deze vraag in mijn praktijk stel, dan zijn de meest voorkomende antwoorden:

  • Hypotheek afbetalen
  • Lekker op vakantie naar een ver en zonnig oord
  • Nieuwe auto kopen
  • Een gedeelte weggeven aan vrienden en/of familie (of een goed doel).

Het antwoord waar het om gaat, waar je de échte informatie uithaalt wanneer je jezelf deze vraag stelt, zijn de antwoorden die volgen als alle clichés zijn gepasseerd.
Dus: wat ga jij doen als je je huis vrij hebt? Wanneer je terug bent van vakantie en een dikke Audi onder je kont hebt?
Genoeg geld over nog immers, wanneer alle clichés zijn vervuld.
De antwoorden die dán volgen, dat zijn de dingen die je echt graag wilt doen.

Eén van mijn cliënten gaf laatst aan dat ze dan vrijwilligerswerk zou willen doen voor minderjarige asielzoekers.
Had ze nog nooit echt zo bij stil gestaan…
Het leuke is, is dat ze nu iets had om te onderzoeken waar ze nog nooit eerder aan had gedacht.

2. Beter goed gejat dan slecht bedacht

Zoek op plekken waar je nog niet eerder gezocht hebt.
Wie zegt dat je alles zelf moet bedenken?
Beter goed gejat dan slecht bedacht toch?

De volgend plekken zijn uitermate geschikt om carrière inspiratie op te doen:

  • Bijvoorbeeld de Ambitieuze Meisjes groep. Dit is een platform voor jong vrouwelijk talent. Een besloten groep met (op moment van schrijven van dit artikel) ruim 38.000 leden waarin ‘talent zichtbaar maken’ centraal staat. De volgende zaken worden regelmatig gepost: vacatures, (freelance) opdrachten, vragen over allerlei soorten onderwerpen, trainingen die te volgen zijn, etc. Er zijn vrouwen in deze groep aanwezig met diverse achtergronden en carrières. Laat je eens inspireren door alle verschillende beroepen en werkverhalen die je tegen komt in deze groep. Er zit vast iets tussen waar je nog nooit aan gedacht hebt. Schrijf die functies op en ga bij jezelf na of je er enthousiast van wordt en wat jou er zo in aantrekt. En zo ben je weer een stap dichterbij
  • Netwerkborrels of – bijeenkomsten. Eigenlijk een beetje hetzelfde principe als de facebookgroepen, maar dan offline. Veel cliënten krijgen koude rillingen en kokhalsneigingen als ik het woord ‘netwerken’ laat vallen. Alleen: het werk wel écht. Vooral als je als doel hebt: informatie verzamelen en nieuwe ideeën op doen. Het enige wat je hoeft te doen is informeren naar wat de aanwezige personen doen en je zult een shitload aan informatie krijgen. Mensen vertellen nou eenmaal graag over zichzelf. Zie je écht heel erg op tegen bitterballen en brallen in pak? Ga dan op zoek naar een informele borrel. Bijvoorbeeld die van Los & Lippig in Eindhoven. Of zoek eens naar bijeenkomsten op Eventbrite en filter op: netwerken.

3. De beste stuurlui…

Waak er bij tip 2 (zowel bij de online als offline versie) voor dat je niet iemand anders laat beslissen voor jou.
En laat jezelf geen kant op duwen!

Dus WEL informeren naar een carrière van een ander, naar hoe diegene bepaalde stappen heeft genomen en naar wat diegene zo leuk vindt aan zijn of haar werk (bijvoorbeeld). NIET vragen om advies.

Zo hou je het zuiver en kan je voor jezelf bepalen waar je warm voor loopt of waarop je afhaakt, in plaats van dat een ander dat voor je doet. Wanneer je vraagt om advies, krijg je al gauw het ‘weet je wat JIJ zou moeten doen?’- effect.
Dat wil je niet.
Dus: alleen informeren.
Daarmee hou je alle opties en mogelijkheden open. En dat is vooral in het begin van je carrière zoektocht belangrijk. Strepen komt later wel.

Weg met denken-in-beperkingen!

HMV Support - Loopbaan coaching - Rina Verstappen

Gratis E-book met 5 tips

Ben jij je huidige baan zat maar weet je niet wat je dan wél wilt? Ontvang gratis mijn E-book met 5 tips om uit te vinden welk werk bij je past.

Gratis
inspiratiesessie

Huidige baan echt helemaal zat, maar nul inspiratie over wat je dan wél bij je past? Maak kans op een gratis inspiratiesessie en ontvang 2 gouden tips!

Online loopbaantraining

Meld je hier aan voor mijn training: van nachtmerrie naar droombaan. Hierin leer ik je de de 5 stappen die je helpen uitvinden welk werk écht bij je past. Zodat je zelfverzekerd van carrière kunt switchen.