Ondernemen naast je baan in loondienst? Zo doe je dat!

De uitkomst van de loopbaantrajecten die ik samen met cliënten doorloop, liegt er niet om. Maar liefst ruim 80% zou graag gaan ondernemen! Een groot gedeelte van deze ondernemers-in-spe zouden graag beginnen met hun eigen zaak in combinatie met een baan in loondienst. Want eerlijk is eerlijk, dat voelt toch vaak wel het veiligst. Maar hoe doe je dat dan, ondernemen naast je baan in loondienst? Ik zocht Raschella op – zij is ondernemer én heeft een fulltime baan – en ik vroeg haar het hemd van het lijf.

Even voorstellen: de parttime ondernemer

Raschella, getrouwd met een lieve man en moeder van twee prachtige dochters van 5 en 9.
Ze is eigenaresse van LeBakery; een bakkerij aan huis. In haar onderneming maakt en ontwerpt ze de lekkerste taarten, koekjes en cupcakes op bestelling. Mensen kunnen bij haar iets naar eigen wens laten maken. Of ze ontwerpt een taart, koekjes of cupcakes voor de klant – helemaal op maat. De klant kan bij haar dan in een paar steekwoorden doorgeven wat ze willen, op basis daarvan komt een ontwerp tot stand.
Raschella’s passie voor tekenen, ontwerpen en het bakken komt op deze manier mooi samen.

“Ik hou ervan om iets moois te creëren. Soms geeft de klant mij de vrije hand, omdat zij helemaal vertrouwen op wat ik doe. Dat soort opdrachten vind ik natuurlijk het allerleukste! En het vertrouwen van een klant is uiteraard ook goud waard.”

De slogan van LeBakery is niet voor niets: “Baking people happy!”

Benieuwd naar de prachtige dingen die Raschella maakt?
Neem een kijkje op haar website, Instagram of Facebook.

Ondernemen naast je baan in loondienst – hoe begin je?

Ik vroeg Raschella hoe het allemaal begon en hoe zij haar bedrijf heeft opgebouwd.

“Het begon allemaal toen mijn oudste dochter 1 jaar werd. Ik ging samen met mijn moeder een taart en cupcakes bakken. Sindsdien heb ik de smaak te pakken! Steeds vaker kreeg ik vragen vanuit mijn omgeving naar mijn taarten, koekjes en cupcakes. In het begin alleen van familie en vrienden, daarna ook van kennissen en onbekenden. Ik ben verschillende workshops gaan volgen. Ook ging ik nieuwe dingen uitproberen, zoals verschillende soorten taarten, koekjes en cupcakes.

Vervolgens ben ik een blog gestart waarop ik foto’s deelde van mijn creaties. Ook opende ik een Facebook pagina, toen ook al onder de naam LeBakery. Dit bloggen (en mijn creaties op Facebook delen) heb ik een paar jaar met veel plezier gedaan. Op een gegeven moment was het tijd voor de volgende stap.

Eind 2015 besloot ik mijn blog om te zetten naar een officiële website, waar mensen bestellingen e.d. konden plaatsen. Mijn website heb ik zelf in elkaar gezet. Ik weet dat je hier mensen voor in kunt huren, maar ik wilde dit graag zelf doen. In januari 2016 heb ik mij ingeschreven bij de KVK. Sindsdien is LeBakery officieel een bedrijf.”

De combinatie loondienst en een eigen bedrijf

Veel van mijn cliënten vinden de overstap van loondienst naar een fulltime onderneming te groot. De financiële risico’s houdt hen tegen. Daarnaast wil een groot gedeelte graag eerst vlieguren opdoen. Aan de andere kant brengt de optie ‘ondernemen naast je baan in loondienst’ ook twijfels met zich mee. Is het niet te druk? Lijdt mijn gezin daaronder? Hoe zorg ik ervoor dat ik mezelf niet een burn-out in werk? Ik vroeg Raschella hoe zij dit ziet en hoe zij het geregeld heeft zodat het werkt voor haar.

Het ondernemen bevalt mij goed! Het leukste vind ik dat ik mijn eigen ding kan doen en dat ik de vrijheid heb om mijn eigen tijd in te delen. Ik zal niet ontkennen dat het pittig is op sommige momenten, in combinatie met mijn baan in loondienst, mijn gezin en een huishouden wat draaiende gehouden moet worden. Maar ik vind het heerlijk; ik hou ervan om iets om handen te hebben en mijn eigen ding te doen.”

Plannen is key!

“Het komt allemaal aan op goed plannen! Bouw vaste momenten in voor het beantwoorden van mails en het bijwerken van de administratie. Werken met to-do lijstjes is ook erg handig. Zet hier alle taken op die je moet afronden en vink de uitgevoerde taken af.

Ik werk zelf in blokken: zo doe ik op woensdag de inkopen in de supermarkt/groothandel, vrijdagavond en zaterdagochtend tot uiterlijk begin middag reserveer ik voor het bakken en decoreren. In mijn lunchpauze ga ik naar de winkel voor taartspullen voor inkopen van de taartartikelen. Ik heb geluk dat de winkel op loopafstand is van het kantoor waar ik werk, dat maakt het makkelijker voor mij om dit te combineren. Doordeweeks neem ik geen bestellingen aan in verband met mijn baan. Mijn vrije dag is voor mij en mijn dochters. In het weekend wil ik nog weleens vooruit werken.. En soms ontkom ik er niet aan dat ik op een doordeweekse avond tóch nog iets aan het voorbereiden ben, omdat dit beter uitkomt qua planning.

Maar ik wil natuurlijk ook nog dingen voor mijzelf doen, zoals sporten, afspreken met familie en vrienden en erop uit met mijn gezin. Daarom probeer ik de bestellingen op zaterdag uiterlijk begin van de middag afgerond te hebben, zodat we de rest van het weekend vrij zijn. Zondag is een rustdag en probeer ik vrij te houden, zodat ik het huishouden kan doen. Ik probeer dan zo min mogelijk te doen, meestal werk ik die dag alleen mijn social media kanalen bij.

Gelukkig ben ik ook getrouwd met een lieve man die mij heel erg steunt in alles. Zo neemt hij een groot deel van de huishoudelijke taken op zich. Soms helpt hij ook met het bezorgen van taarten.”

Hoe hou je het vol?

Zoals Raschella al aangeeft: een goeie (en realistische!) planning is super belangrijk. Daarnaast is het erg fijn wanneer je gesteund wordt door je omgeving. Ik ben benieuwd naar wat haar drijft om te ondernemen en ook of ze wel eens met obstakels te maken krijgt. Zij gaf hierop het volgende antwoord:

“Ik wilde altijd al ondernemer worden, ook ben ik altijd al creatief geweest. Vaak had ik al het gevoel dat ik hier iets mee wilde doen. Toen kwam ik erachter dat ik bakken zo leuk vond en daarmee kwam alles mooi samen. Ik besloot vervolgens om mijn passie te volgen.”

Ze werd ook zeker wel eens tegengehouden door onzekerheden en obstakels. Maar haar nieuwsgierigheid en haar drive wonnen het van haar onzekerheden.

“Ik kreeg ook veel bezorgde en sceptische reacties van mensen uit mijn omgeving. Toch besloot ik door te zetten en het te proberen. Ik heb altijd al een bepaalde drive in mij gehad, ik weet ook niet waar dat vandaan komt, maar er is iets in mij dat niet te stoppen is. En daarbij ben ik een tikkeltje eigenwijs om het toch altijd op mijn eigen manier te willen doen.”

De grootste fouten die je kan maken als je een bedrijf wilt beginnen naast je baan in loondienst?

 • Alle opdrachten aannemen en jezelf voorbij lopen.
 • Alles zelf willen doen; geef de dingen waar je niet goed in bent of geen tijd voor hebt uit handen.
 • Je eigen grenzen niet bewaken.
 • Geen duidelijk doel voor ogen hebben.

Ik vroeg Raschella ook naar de belangrijkste lessen die zij geleerd heeft in haar carrière:

 • Zakelijk zijn, ook met familie, vrienden en kennissen. Dit kan lastig zijn, maar is noodzakelijk!
 • Zorg voor een goede balans tussen werk, je bedrijf en privé.
 • Goede communicatie is belangrijk; leg alle afspraken met leveranciers, partners en klanten schriftelijk vast. Als ik iemand mondeling spreek, dan bevestig ik wat we afgesproken hebben altijd via de mail. Hiermee voorkom je miscommunicatie. Vooral als je met klanten communiceert is het heel belangrijk dat je alles schriftelijk vastlegt zodat de klant hiermee akkoord kan gaan.
 • Opdrachten afslaan waar je geen tijd voor hebt. Dat vond ik zelf nogal lastig. Vooral om opdrachten af te slaan die ik graag wilde aannemen, maar er eigenlijk geen tijd voor had. Opdrachten afslaan van vaste klanten vond ik soms ook lastig. Als ik dan (tegen beter weten in) tóch een opdracht aannam, dan merkte ik achteraf dat ik er zelf op inleverde qua tijd of dat dit ten koste ging van de tijd met mijn gezin. Zo is het weleens voorgekomen dat ik doodvermoeid ’s nachts nog aan het werk was, terwijl ik niets liever wilde dan slapen. Een hele belangrijke les dus: alleen opdrachten aannemen die in je agenda passen.

Als je wilt beginnen met een bedrijf naast je baan in loondienst, wat is dan het eerste kleine stapje dat iemand zou kunnen zetten?

Als eerst zou ik bekijken hoe realistisch je plan is en of deze uitvoerbaar is. Afhankelijk van de branche waarin je opereert, is een eerste stap: beginnen met uitproberen. Als ik taarten bakken als voorbeeld neem: probeer wat baksels uit, laat deze proeven door (kritische!) familieleden / vrienden en vraag om hun eerlijke feedback. Wat ik ook vaak doe is mijn baksels aan collega’s laten proeven, daar worden ze ook heel blij van! Op een gegeven moment gaan mensen het aan anderen doorvertellen en dat is wat ik graag wilde: mond tot mond reclame heeft veel gedaan voor mij bedrijf!”

Ook heeft Raschella nog de volgende gouden tips voor je:

 • Neem niet teveel hooi op je vork, je hoeft niet alles op je te nemen!
 • Besteed de dingen waar je minder goed in bent uit.
 • Zorg voor een goede balans tussen privé en werk. Plan rustmomenten in en hou je hier ook aan! Zo open ik mijn mail bijvoorbeeld niet meer na 21:00 uur in de avond.
 • Ga netwerken: werk samen of kom in contact met andere ondernemers. Je kunt zo inspiratie opdoen en tips met elkaar delen.
 • Zorg dat je een marktconforme prijs vraagt voor je werk. Dit is vooral van toepassing als je een creatief beroep hebt. Dit is meteen het beste carrièreadvies wat ik zelf ooit gekregen heb.
 • Blijf jezelf ontwikkelen! Zorg dat je goed op de hoogte bent van de ontwikkelingen in de branche waarin je opereert. Bezoek bijvoorbeeld beurzen en lees jezelf in. Pas de opgedane kennis toe in je bedrijf. Lees boeken om jezelf te ontwikkelen en je kennis te verrijken.

Kiezen: ondernemen of in loondienst blijven?

Ter afsluiting vroeg ik Raschella: Als je een keuze zou moeten maken: welke van de twee wordt het dan?

“Op een gegeven moment moet ik wel gaan kiezen, maar op dit moment heb ik de juiste balans gevonden. Ik zou, als het kan, voor mijn eigen bedrijf kiezen. Het bakken en decoreren is echt mijn passie, dat doe ik met liefde. Dat is iets dat ik altijd zal blijven doen, het geeft mij veel voldoening. Mijn huidige baan is ook erg leuk en uitdagend. Ik hou van het contact dat ik met collega’s heb en dat ik maatschappelijk mijn steentje bijdraag.

In de toekomst zou ik me met mijn bedrijf het liefst op één ding toeleggen. Dat is hetgeen waar ik het beste in ben: koekjes decoreren. Ik wil mij hier verder in ontwikkelen. Omdat ik dat het allerleukste vind en ik hier mijn creativiteit in kwijt kan. Hiermee hoop ik ook veel mensen te bereiken.”

 

Wil jij nu, net als Raschella, ondernemen naast je baan in loondienst? Heb je daar hulp bij nodig? Omdat je niet weet hoe je dit aan moet pakken? Boek dan een adviesdag voor startende ondernemers!

HMV Support - Loopbaan coaching - Rina Verstappen

Gratis E-book met 5 tips

Ben jij je huidige baan zat maar weet je niet wat je dan wél wilt? Ontvang gratis mijn E-book met 5 tips om uit te vinden welk werk bij je past.

Gratis
inspiratiesessie

Huidige baan echt helemaal zat, maar nul inspiratie over wat je dan wél bij je past? Maak kans op een gratis inspiratiesessie en ontvang 2 gouden tips!

Online loopbaantraining

Meld je hier aan voor mijn training: van nachtmerrie naar droombaan. Hierin leer ik je de de 5 stappen die je helpen uitvinden welk werk écht bij je past. Zodat je zelfverzekerd van carrière kunt switchen.