7 beroepen die je kunt doen als je locatieonafhankelijk wilt werken.

In mijn praktijk ontvang ik steeds vaker vrouwen die los wil komen van het saaie 9-tot-5 stramien. Vrouwen die niet meer de hele dag op kantoor willen zitten, maar die willen werken wanneer het hén uitkomt. Vrouwen die zeggen: ‘Ik wil locatieonafhankelijk werken!’ En of dat nou de moeders met (jonge) kinderen zijn.. Of de vrouwen die zich niet willen binden aan 1 plek en vooral lekker veel willen reizen…. Ze hebben allemaal 1 ding gemeen: ze zoeken een baan met meer vrijheid.

Is dat ook waar jij naar op zoek bent?
Lees dan snel verder!
In deze blog vind je 7 beroepen die je kunt doen op élke plek ter wereld: thuis, op reis, in dat leuke koffietentje, of waar je dan ook wilt! Daarnaast kun je lezen hoe je dat kunt bereiken: zo’n baan met meer (locatie-) vrijheid.

Meer vrijheid in je werk

De meeste mensen die denken aan ‘locatieonafhankelijk werken’, denken al gauw dat je ondernemer moet worden. Nu is het zo dat je als ondernemer vaak zelf kan bepalen hoe en wanneer je werkt, dus daar zit zeker een kern van waarheid in. Als je meer vrijheid (qua werkplek en tijdsindeling) zoekt, dan is dat makkelijk(er) te regelen wanneer je een eigen bedrijf begint. Maar dan moet je natuurlijk wel een bedrijf beginnen wat zich daarvoor leent. Wil je een supermarkt beginnen? Of een bakkerij openen? Dan vergeet het locatie-onafhankelijk-werken maar…

Ondernemen is niet iets wat iedereen ambieert. Daarom kijk ik in deze blog met jou niet alleen naar de ondernemersopties, maar ook naar de opties die er zijn in loondienst (al dan niet in combinatie met freelancen).

1. Schrijven is perfect voor locatieonafhankelijk werken!

Je kunt van schrijven je werk maken. En dat kan op héél veel verschillende manieren. Ik geef je enkele voorbeelden:

Schrijf over onderwerpen die jóu interesseren – ga aan de slag als blogger.

Het voordeel hiervan is: je kunt zélf kiezen waarover je schrijft. Volg dus jouw interesse! Als je genoeg bezoekers naar je website weet te trekken, kun je vervolgens betaalde samenwerkingen aan gaan (zie ook punt 3 van dit artikel). Ik volg zelf Lenneke Manschot al een tijdje. Zij is begonnen met bloggen en heeft er nu haar werk van gemaakt.

Benieuwd hoe ze dat heeft gedaan? Lees het hier.

Nog een leuke blog (over een heel specifiek onderwerp) is de blog van Christmaholic. Saskia schrijft op haar blog over haar passie: alles wat te maken heeft met kerst. Zij trekt me haar website in de periode rond kerst tussen de 125.000 en 600.000 unieke bezoekers per maand. Dit maakt het voor andere partijen interessant om met haar samen te werken. Je kunt op haar website zien dat ze o.a. werkt met adverteerders. Op die manier kan zij inkomsten genereren met haar passie: schrijven over kerst.

Op internet is super veel inspiratie te vinden over hoe je (succesvol) een blog start. Gaat je interesse hier naar uit? Volg een (gratis) webinar, lees blogs van anderen die je voor zijn gegaan en begin!
Bijkomend voordeel is dat je prima kunt beginnen als blogger, náást je baan in loondienst. Op deze manier kun je rustig uitvinden wat bij je past, welke onderwerpen je aanspreken en hoe je (straks) geld wilt gaan verdienen met je blog. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Ga aan de slag als vertaler

Spreek je meerdere talen? Zoek een baan als vertaler! Veel ondernemers (bijvoorbeeld webshops) willen op den duur hun website in andere talen laten vertalen. Kijk maar eens in Facebookgroepen voor webwinkels. Ook zijn er verschillende bureaus die werken met (freelance) vertalers. Zij zorgen voor de opdrachten, jij kan doen waar je goed in bent. Werk je met zo’n bureau? Dan draag je een percentage van je verdiende loon af aan hen.

Andere beroepen

Nog een aantal andere (locatieonafhankelijke) beroepen, gerelateerd aan schrijven:

 • Content creator. Je kunt er tegenwoordig zelfs een opleiding voor volgen. Er zijn volop banen in loondienst in dit vakgebied. Het zal per bedrijf verschillend zijn of je vooral op kantoor verwacht wordt, of dat je de vrijheid hebt om te werken waar je wilt. Vind het je belangrijk om die vrijheid te hebben? Geef dit dan vooral aan in je zoektocht naar je nieuwe baan en motiveer ook waarom!
 • Merk je dat je goed bent in het schrijven van (pakkende) teksten? En vind je het ook super leuk om te doen? Ook niet geheel onbelangrijk natuurlijk! Dan is een baan als copywriter / tekstschrijver misschien iets voor jou.

2. Webdesigner

Er zijn een heleboel freelancers die als webdesigner vanuit huis (of waar dan ook ter wereld) werken. Ik sprak een hele tijd terug iemand in mijn praktijk die graag webdesigner wilde worden. Zij was op dat moment werkzaam in de zorg en was we wel een beetje klaar met het onregelmatig werken. Zorgen voor mensen, dat vond ze wél leuk. Alleen wilde ze dit liever op een creatieve manier gaan doen én ze wilde werken op de tijden en dagen die háár uit kwamen. Ze wilde een baan die goed te combineren zou zijn met haar jonge gezin. Zo kwam ze op een gegeven moment op het idee om webdesigner te worden.
Alleen omscholen….?
Dat zag ze eigenlijk niet zitten.

Wil je je niet laten omscholen? Zo pak je dat aan!

Hoe heeft zij het uiteindelijk aangepakt?
Ze is online blogs gaan lezen van webdesigners die zichzelf hebben omgeschoold. Ze is allerlei tutorials op Youtube gaan kijken over o.a. werken met WordPress. Alle informatie die ze verzamelde, legde ze vast in een soort van handleiding / bibliotheek.
Toen ze voor haar gevoel genoeg informatie had verzameld, heeft ze een domeinnaam gekocht. En daarna is ze gewoon gaan uitproberen! Ze ging aan de slag met het maken van haar eerste website en merkte hoe leuk ze dit vond om te doen. Vervolgens vertelde ze enthousiast en honderduit over haar zoek- en ontdekkingstocht, tegen iedereen die het maar wilde horen.

Wat denk je?
Haar enthousiasme werkte aanstekelijk en via via kreeg zij haar eerste opdracht. Zij werd door een kleine ondernemer uit haar dorp gevraagd om een website voor dat bedrijf te maken.  Nu is ze inmiddels al weer een half jaar voor zichzelf aan de slag als webdesigner. De baan die ze perfect kan combineren met haar gezin.

Wil je dit nu niet als freelancer gaan doen? Dan kun je het nog steeds overwegen om je baan in loondienst te houden en dezelfde reis af te leggen als mijn cliënt. Je mag namelijk bijverdienen náást je baan in loondienst, zonder meteen naar de KvK te rennen. Informeer bij de Belastingdienst naar de mogelijkheden.

3. Ga online verkopen

Als je locatieonafhankelijk wilt werken, kun je ook een webshop beginnen.

‘Waar laat ik dan mijn voorraad, Rina, als ik op reis ben?!’

– ik hoor het je al denken –

‘En hoe zit het met al die pakketjes die ik naar het postkantoor moet brengen, als ik lekker locatieonafhankelijk met m’n kont op een strandbedje in Bali lig?’

Daar maak je al gelijk een denkfoutje!
Als je online wilt verkopen, hoef je écht geen grote voorraden in te kopen of op te slaan.
Je kunt bijvoorbeeld werken met partijen die jouw magazijn- en verzendwerkzaamheden uit handen nemen. In vaktermen noemen ze dit ook wel: je fulfilment uitbesteden. Het enige wat jij dan hoeft te doen is: zorgen dat je verkoopt. De logistieke dienstverlener waarmee je werkt doet de rest. Zo zit je thuis niet met een voorraad te koekeloeren en je hoeft ook niet elke dag zélf naar het postkantoor.

Verkopen zonder voorraad

Toch nog teveel gedoe?
Dan is er nog steeds geen probleem!
Je kunt zélfs helemaal zonder voorraad werken.
Bijvoorbeeld op deze twee manieren:

 • Affiliate marketing

Dit is een vorm van internetmarketing. Bij deze vorm van verkopen, plaats jij links naar producten van anderen op jouw website. Als er dan een product wordt verkocht via jouw site, krijg jij een percentage van het verkochte product. Het bedrijf waarvoor je verkoopt zorgt voor de verzending. Affiliate marketing is goed te combineren met een blog (zie tip 1 van dit artikel), vooral wanneer je website veel bezoekers trekt. Wil je meer leren over affiliate marketing? Kijk dan eens op de website van Jennifer. Zij legt alles rondom affiliate marketing super duidelijk en goed uit!

 • Dropshipment

Bij deze vorm van online verkopen, bied je producten aan in je webwinkel die je zelf niet op voorraad hebt. Wanneer je een product verkoopt, verzend je het niet zelf maar bestel je dit bij de handelaar / groothandel / leverancier. Je zou het ook kunnen zien als het doorverkopen van producten. Over starten met dropshipment, kun je ook een heleboel informatie vinden online, bijvoorbeeld hier. Dropshipment kun je ook mooi combineren met punt 7 uit dit artikel, bijvoorbeeld in combinatie met een dropship-drukkerij.

Ook online verkopen is weer iets wat je (in het begin) prima kunt opstarten náást je baan in loondienst.

4. Virtual Assistent

Hou je ervan om anderen te ontzorgen? Ben je écht een regelnicht? Dan is het werk van Virtual Assistent (ook wel VA) misschien wel op je lijf geschreven!
VA’s ontzorgen (meestal) zelfstandig ondernemers die het te druk hebben gekregen in hun bedrijf om alle taken zelf te doen. Taken die dan vervolgens uitbesteed zouden kunnen worden zijn:

 • Mailbox en telefoon beheer
 • Content creatie (zie ook punt 1 van dit artikel)
 • Online adverteren
 • E-mail marketing
 • Website- en social media beheer
 • Pinterest
 • Administratie (van inboeken van facturen tot de complete boekhouding)
 • PA (personal assistent) taken (bijvoorbeeld: assisteren bij het regelen van events, boeken van (zakelijke) reizen, het regelen van privé zaken voor de ondernemer, etc.)

Bovenstaande punten zijn een paar voorbeelden van werkzaamheden die je als VA kunt doen. De mogelijkheden zijn echter eindeloos. Wat belangrijk is om te weten: je hoeft niet OVERAL verstand van te hebben. Kies datgene uit wat je leuk vindt om te doen en wordt daar de allerbeste in.

Het beroep van Virtual Assistent kun je doen als freelancer, maar je kunt het ook doen in loondienst. Bijvoorbeeld via Vlotte Tantes of Work Ninjas.

5. Word coach/adviseur

Eerst even iets heel belangrijks met betrekking tot dit punt: niet iedereen KAN zomaar een goede coach worden. Daar gaan wat vlieguren (aan opleiding en ervaring) aan vooraf, als je het mij vraagt. Wél iedereen MAG zomaar een bordje met coach op zijn deur hangen.
Dat betekent dat er een he-le-boel MEUK (excuse my French) rondloopt in coachland. Wil je coach worden? Zorg dan in ieder geval dat je van goeden huize komt. En dat je specialist wordt op een bepaald gebied.

Stel: jij hebt een hele periode op een houtje moeten bijten en weet daardoor precies hoe het is om van weinig rond te komen. Jij weet als de beste hoe je moet sparen, hoe je voordelig boodschappen kunt doen en hoe je (ondanks je beperkte budget), tóch leuke uitjes kunt ondernemen? Je hebt daarnaast allerlei informatie verzameld en cursussen over budgetteren gevolgd?

Dan kun je overwegen om hierin als coach te starten. Om anderen te gaan helpen met de bak aan ervaring die je hebt (zowel op basis van ervaring, als uit alle informatie die je verzameld hebt).

Locatieonafhankelijk coachen of adviseren

Hoe maak je hier dan een locatieonafhankelijk beroep van?
Je zou kunnen starten met een blog over jouw ervaringen (zie punt 1 van dit artikel).
Daarnaast kun je prima locatieonafhankelijk werken als coach.

Het grootste gedeelte van mijn cliënten komt niet uit de buurt.
Ik coach dan ook veel online en gebruik daarvoor het programma Zoom. Dit is een online conferentieprogramma.
Coach je 1-op-1? Dan is dit programma ook nog eens gratis. Daarnaast zou je het coachen ook nog kunnen combineren met het volgende punt, punt 6 van dit artikel.

Werk je momenteel als dienstverlener op kantoor?
Een heleboel diensten kun je ook locatieonafhankelijk uitvoeren.
Zo kun je als jurist prima algemene voorwaarden of andere juridische documenten opstellen, zonder dat je daarvoor van 9 tot 5 op kantoor hoeft te zitten.
Zelfs als hypotheekadviseur kun je locatie onafhankelijk werken: door bijvoorbeeld je klantgesprekken online (via Zoom) te voeren en je administratieve werkzaamheden via een beveiligde omgeving op je laptop te doen.

Heb je hulp nodig bij het opzetten van je eigen (dienstverlenende) bedrijf?
Kijk dan ook eens hier.

6. Maak (en verkoop) een online cursus

Ben je ergens SUPER goed in?
Kun je bijvoorbeeld heel goed tekenen?
Of ben je erg goed in beleggen (niet je boterham, maar je weet wel: met geld)?
Kun je heel goed een muziekinstrument bespelen?

Maak er een online cursus van!
Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het anderen leren.
Of het nou gaat om praktische vaardigheden (zoals tekenen of schilderen), of mentale vaardigheden (hoe switch ik in 5 stappen van carrière – ik noem maar een zijstraat).

Kijk maar eens op Soofos, daar vind je een heleboel inspiratie met betrekking tot online cursussen. Ook Pinterest is zo’n bodemloze inspiratiebron.

7. Ga werken met beeld

Ben je erg creatief en spreekt het werken met beeld je aan? Ga werken als fotograaf! Of als  illustrator: ontwerp huisstijlen, visitekaartjes, logo’s of illustreer voor (kinder)boeken.
Zowel fotograaf als illustrator, zijn allebei beroepen die je prima locatieonafhankelijk kunt doen.
Nu lijkt illustrator misschien een meer vanzelfsprekend beroep dat je locatieonafhankelijk uit kunt voeren, dan fotograaf…

Want moet je als fotograaf niet continu op locaties aanwezig zijn om mensen te fotograferen?
Beetje lastig als je op 20-02-2020 in een zaaltje in Trutsjehoek (dat bestaat écht, google maar!) wordt verwacht om een bruiloft te fotograferen, terwijl je dan net op doorreis bent naar Australië.

Je hoéft als fotograaf niet perse mensen te fotograferen op locatie. Je kunt bijvoorbeeld ook als reisfotograaf werken (in combinatie met tip 1 van dit artikel) of je geld verdienen met het maken van stockfoto’s (in combinatie met punt 3 van dit artikel).

Ook illustreren kun je perfect combineren met punt 3 van dit artikel. Zo kun je super gave kaartjes (of T-shirts of mokken of…..) ontwerpen en deze verkopen op basis van dropshipment.

Nog meer tips

Wil je nóg meer weten over locatieonafhankelijk werken? Kijk dan ook eens op de websites van Meetings in the Sun (hét platform voor remote werken) of de persoonlijke (reis-/ werk-) blog van Danique (die erachter kwam dat reizen een onderdeel van haar leven is en dit daarom integreerde met haar werk).

Heb jij nog meer tips of ideeën over locatieonafhankelijk werken?
Laten we elkaar inspireren en laat het me weten in de comments!

HMV Support - Loopbaan coaching - Rina Verstappen

Gratis E-book met 5 tips

Ben jij je huidige baan zat maar weet je niet wat je dan wél wilt? Ontvang gratis mijn E-book met 5 tips om uit te vinden welk werk bij je past.

Gratis
inspiratiesessie

Huidige baan echt helemaal zat, maar nul inspiratie over wat je dan wél bij je past? Maak kans op een gratis inspiratiesessie en ontvang 2 gouden tips!

Online loopbaantraining

Meld je hier aan voor mijn training: van nachtmerrie naar droombaan. Hierin leer ik je de de 5 stappen die je helpen uitvinden welk werk écht bij je past. Zodat je zelfverzekerd van carrière kunt switchen.