Het probleem is dat je er niet naar handelt….

Gisteren gaf ik een Facebooklive over de innerlijke snoozeknop (die we allemaal eentje hebben. Die knop gaat je ECHT NIET vooruit helpen als je een nieuwe baan wilt).
Ik vertelde gisteren al dat je de interne snoozeknop moet zien als een soort luchtalarm: HELPP, levensgevaar!! STOP DIRECT MET WAT JE AAN HET DOEN BENT!!!!
Dat alarm gaat af, bij ideeën waarvoor jij waarschijnlijk spannende dingen moet gaan ondernemen. Want nieuw = eng en spannend.
Acties ondernemen (die jou écht gaan helpen – dus niet de veilige en simpele dingen) om van carrière te switchen (al helemaal als het waaaaayyy out of your comfortzone is) zijn dus ook eng.

Het is een feit: in enge dingen, dáár ga je nooit zin in krijgen

Dat is bij veel mensen het probleem.
Je hebt bij het maken van beslissingen, bij het oploppen van nieuwe ideeën, 2 opties:

  1. Op de automatische piloot gaan: waarbij je doet wat je altijd al deed. Wat je altijd al met tegenzin deed. Dat gaat dus automatisch en je hoeft er niets voor te doen. OF
  2. Iets nieuws proberen. Iets nieuws kiezen. Waarbij je buiten je comfortzone gaat. Waarvoor je iets MOET DOEN (want dit is geen automatische piloot, gaat niet vanzelf en is ook niet ‘lekker makkelijk’ en ‘lekker veilig’). Voel je het verschil? Dat verklaart ook waarom veel mensen blijven hangen in een shit baan, terwijl ze er heel erg ongelukkig van worden.

Denk je dat iemand die wilt afvallen ooit zin heeft om te gaan diëten? Om sla te eten in plaats van Bossche bollen? NO WAY!!! Tuurlijk niet! Ik spreek uit ervaring, want ik ben zelf wat kilootjes afgevallen.
Mell Robbins deelde hierover een inspirerende quote:

Do the crap you don’t want to do, to be everything you want 2 be

Mensen zijn VEEL te druk om te wachten tot ze ergens zin in krijgen. Tot ze hun passie voelen. Tot het ze komt aanwaaien. Surprise: dat gebeurt niet! Niet vanzelf althans…

Je hersenen willen het liefst dat alles op de automatische piloot gaat. Dat is namelijk lekker makkelijk. Het kost weinig energie. En het kan soms heel efficiënt zijn. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat we een gesprek kunnen voeren, terwijl we auto aan het rijden zijn. Dat autorijden gaat op de automatische piloot, zodat je kunt horen wat degene die naast jou zit aan het vertellen is.
Deze herken je vast ook wel: je rijdt van werk naar huis en als je eenmaal thuis bent aangekomen, vraag je je af hoe je dat überhaupt hebt gedaan, je hebt alles gemist onderweg en ineens was je thuis! Helemaal in gedachten verzonken! Ook dat heb je aan de automatische piloot te danken, die het van je overneemt zodra jij begint met piekeren.

Alles wat anders is als je routine: daar heb je kracht voor nodig

Als je een andere baan wilt (laat staan iets COMPLEET anders dan wat je nu doet), dan kost dat dus kracht. Wanneer je iets nieuws wilt doen, dan gaat je interne snoozeknop (dat luchtalarm) af. Dat gaat dan ongeveer zo:
Het valt allemaal wel mee, wat heb ik nou te zeuren. Het is nu te warm om te solliciteren. Ik ben 5 kilo te zwaar en kan zo niet voor de dag komen. Ik moet eerst 100% zeker weten dat ik iets ECHT leuk vind, voordat ik ergens anders aan begin. Wat heb ik nou te melden, ze zien me aankomen. Ik wil nu eerst echt naar dat leuke feestje. Oh, m’n vriendin belt (…en 3 uur later? Nog steeds niks gedaan). De vaatwasser moet leeg.

Ik kan nog wel even doorgaan, maar voel je het?
Luister niet naar wat je voelt! Luister naar wat je WILT.

Your feelings are screwing you!!

Kom uit je comfortzone, stop met die automatische piloot. Dan kom je op de plek waar de magie gebeurd.

Nu kom ik weer terug bij de inspiratiebron van dit artikel: Mel Robbins met haar 5 second rule.
Stel je bent op een feestje. Je staat (zoals gewoonlijk) aan de zijkant, alles eens rustig af te kijken. Ineens heb je het gevoel dat je vandaag wél wilt komen dansen. Als je niet binnen 5 seconde actie onderneemt op dit gevoel, dan gaat je innerlijke snoozeknop aan. De handrem gaat erop. Gevolg: jij doet niks.
Als je een impuls hebt over wat je wilt gaan doen met je carrière, je wilt bijvoorbeeld weddingplanner worden, en je doet er niks mee binnen 5 seconde: dan gaat je handrem erop. Jouw idee sterft af. Weg goed plan.

Vóór dat ik zo meteen een heleboel mailtjes ga krijgen: ik zeg niet dat je binnen 5 seconde ontslag moet hebben genomen en je ingeschreven moet hebben bij de Kamer van Koophandel. Ik hou van actie, maar dat is zelfs mij een beetje te gortig.
Wat ik bedoel is:

Komt er een idee opploppen, zorg dat het niet verdampt

Wat je kan doen is: schrijf het op. Stuur jezelf een smsje. Alles wat jou maar kan herinneren aan die impuls, is goed. Doe je dat niet? Dan gaat je snoozeknop aan, de handrem gaat er op en je maakt je idee dood. Waarschijnlijk weet je dan morgen niet eens meer dat je had bedacht dat weddingplanner misschien wel iets voor jou is.
Het probleem is niet dat je het niet weet. Het probleem is dat je er niet naar handelt.
Jij maakt jouw ideeën dood.

Oefen de 5 seconde regel vandaag nog. Kom je iemand tegen waarvan je denkt: hee die lijkt me interessant! Stap er eens op af en knoop een gesprekje aan, in plaats van te doen wat je altijd deed: er stug voorbij lopen. Zie je op Facebook steeds iemand voorbij komen waarvan jij denkt: woooaaaaww, dat wil ik ook! Vraag eens wat je graag wilt weten van hem of haar. In plaats van te doen wat je altijd deed: verder scrollen.

En als er iets is wat IK kan doen om jou te laten doen wat je graag wilt: dan moet JIJ actie ondernemen. Je kan naar me toe komen, me een bericht sturen, me bellen. Je scheur opentrekken. Het vragen.
En ik help je.

Simple as that.

Heb je iets aan deze tips?
Wil je het me hieronder in de comments laten weten?

Oh, en nog even dit: 14 augustus (om 10.00 uur en om 19.30 uur) geef ik weer mijn GRATIS online training ‘weten wat je wilt – van nachtmerrie naar droombaan’. Ben jij helemaal klaar met je klote baan? Wil jij dolgraag verandering, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Waar je moet beginnen? Wees erbij!! Inschrijven kan via onderstaande knop.

HMV Support - Loopbaan coaching - Rina Verstappen

Gratis E-book met 5 tips

Ben jij je huidige baan zat maar weet je niet wat je dan wél wilt? Ontvang gratis mijn E-book met 5 tips om uit te vinden welk werk bij je past.

Gratis
inspiratiesessie

Huidige baan echt helemaal zat, maar nul inspiratie over wat je dan wél bij je past? Maak kans op een gratis inspiratiesessie en ontvang 2 gouden tips!

Online loopbaantraining

Meld je hier aan voor mijn training: van nachtmerrie naar droombaan. Hierin leer ik je de de 5 stappen die je helpen uitvinden welk werk écht bij je past. Zodat je zelfverzekerd van carrière kunt switchen.