Pitchen tijdens je sollicitatiegesprek?

Pitchen is iets wat steeds vaker voorkomt tijdens een sollicitatieprocedure. ‘Gewoon’ een sollicitatiegesprek voeren bestaat ook nog steeds. Maar de pitch maakt zijn opmars. Een werkgever krijgt soms wel honderden reacties op één vacature. De pitch is een manier om snel (want: kort) veel verschillende mensen te spreken en zo rap een eerste selectie te maken.
Een sollicitatiegesprek an sich is al super spannend.
Pitchen is dat al helemaal!

Ik geef je een paar tips voor een rete-goeie pitch:

1. Haakjes pakken en voorbeelden bedenken

Bestudeer de vacature nog eens goed. Haal uit de tekst de haakjes waar jíj iets mee kunt. Kijk naar de eigenschappen waar ze om vragen. Kijk naar de ervaring die ze zoeken. Pak díe haakjes die aansluiten bij wat jíj goed kan en wat jíj leuk vindt aan de vacature en vertel daarover tijdens de pitch. Het liefst mét smakelijke voorbeelden waar dit uit blijkt!

Het kost misschien wat voorbereiding, maar het is heel erg de moeite waard om voorbeelden tot in detail uit te schrijven.

Waarom?

Omdat we ons vaak nog niet eens beseffen hoeveel bijzondere en gave dingen we al gedaan hebben tijdens onze carrière. Vaak vinden we het maar ‘heel gewoon’ wat we voor elkaar gekregen hebben en staan we er niet bij stil dat dít nu juist de dingen zijn waar een potentiële nieuwe werkgever naar op zoek is.

We zijn vaak meer geschikt, dan we zelf beseffen

Zo had ik eens een cliënt, een mega betrokken persoon. Zij zorgde met kerst voor warme chocomel met slagroom, nam kerstkoekjes mee naar het werk en schreef voor iedereen een lief kaartje met nieuwjaarswens. Niemand vond het erg om te werken met kerst daardoor. Zij maakte er altijd iets gezelligs van. Mijn cliënt was ook degene die alle personeelsfeestjes regelde (en er ALTIJD voor zorgde dat het bij ie-de-reen in de smaak viel. Wat een kunst is, als je het mij vraagt. Want er zitten áltijd wel van die zeikerds bij waar je het nóóit goed voor kunt doen….). Verder was ze heel betrokken bij ieders persoonlijke issues. Ze wist van Joke van de kantine dat haar moeder ziek was en van Jan van de facilitaire dienst dat zijn zoon het moeilijk had op school. Mijn cliënt was super betrokken bij al haar collega’s en haar collega’s maakten gretig gebruik van haar luisterend oor.

Vervolgens deed zich een super mooie kans voor bij een groter bedrijf. Ze stond al jaren ‘stil’ qua ontwikkeling en was toe aan de volgende stap.

Bij dat andere bedrijf vroegen ze om een ‘echte verbinder’, een ‘bruggenbouwer’.

Naja.
Alsof het zo moet zijn.

Mijn cliënte? Die zag dit niet direct zelf in… Zij vond het heel normaal wat ze allemaal deed in haar team en voor haar collega’s. Ze deed het af als ‘niks bijzonders’… want: dat kan toch iedereen?
Daar ging ze de mist in met haar gedachtes….
Dat wat zij deed?
Dat kan niet iedereen. En al helemaal niet met haar vanzelfsprekende moeiteloosheid.

Beschrijf voorbeelden tot in detail

Daarom loont het om te kijken welke eigenschappen of vaardigheden gevraagd worden in de vacature waar jij voor gaat pitchen. Om daar dan vervolgens heel gedetailleerd voorbeelden uit de praktijk van te beschrijven. Zodat je niet meer vergeet wat jou nou zo bijzonder maakt!
Je hoeft niks te verzinnen, daar prikken ze tijdens een sollicitatie zo door heen!
Vertel waargebeurde verhalen. Het hoeft niet eens altijd werkgerelateerd te zijn.
Heb je een hobby waarin bepaalde eigenschappen terugkomen? Een reis gemaakt in je eentje waarbij je organisatietalent op de proef werd gesteld? Licht die toe!

Maar altijd waarheidsgetrouw.

Een leugen is veel moeilijker te onthouden. Je échte verhaal niet.

2. Welke vragen zou jíj jezelf stellen?

Bereid je goed voor op vragen die jij jezelf zou stellen wanneer je bij jezelf zou gaan solliciteren. Bijvoorbeeld als je een gat op je CV hebt. Geen aansluitende werkervaring hebt. Of wanneer je pas nét 2 maanden bezig bent met je huidige baan.

Denk dan bijvoorbeeld na over de vraag: ‘Ik zie dat je net een nieuwe baan hebt, hoe komt het dat je nu alweer solliciteert?

Let wel: een gat in je CV, niet (helemaal) aan de voorwaarden voldoen, of pas net een nieuwe baan hebben en nu alweer solliciteren, hóeven helemaal geen probleem te zijn. Zo lang je goed kunt motiveren, is er niks aan de hand. Als jij je antwoord maar klaar hebt en niet met je bek vol tanden staat tijdens je pitch.

Een slimme meid, is op dit soort vragen voorbereid..
Je kunt zélfs de vragen die je verwacht, al meenemen en beantwoorden in je pitch.
Dit kun je doen door bijvoorbeeld tijdens je pitch te zeggen:

Nu zult u misschien wel denken, ze heeft net een nieuwe baan.. Hoe komt het dat ze hier nu weer staat te solliciteren…? Dat kan ik u heel goed uitleggen! Het is namelijk zo dat…..’

Zo maai je ze gelijk het gras voor de voeten weg. Hoeven ze ook geen moeilijke vragen meer te stellen aan het einde 🙂 .

3. Last but not least

Weet je hoe lang je mag pitchen? Vraag het desnoods even na!
Schrijf vervolgens je pitch een keer helemaal uit. In spreektaal.
Gebruik geen moeilijke woorden die je helemaal niet kunt uitspreken. Schrijf geen gevatte quotes in het Engels op, als je normaal gesproken ook nooit in het Engels spreekt. Schrijf zoals jij bent. En spreekt.

Spreek je op gemiddeld tempo? Dan gebruik je ongeveer 130 woorden per minuut.
Nu je dit weet, kun je uitrekenen hoeveel woorden jouw pitch ongeveer mag bevatten.

Verder: oefen, oefen, oefen. Op een vriendin, familielid of je partner.
Oefen je op iemand die jou goed kent? Diegene kan je vast nog wel van leuke anekdotes en sprekende voorbeelden voorzien (zie punt 1).
Alleen maar mooi meegenomen!

Gebruik beeldmateriaal

Mag je ‘sheets’ of presentatiemateriaal gebruiken?
TOP!

Dit is jouw ‘spiekbriefje’ voor wat je gaat zeggen.
Gebruik niet teveel tekst en voornamelijk beeld en steekwoorden.
Een gratis tool die je kunt gebruiken om je presentatie mooi vorm te geven is CANVA.

Alle tips toegepast?
Klaar om te vlammen!

En wil je écht heel zelfverzekerd die pitch / dat sollicitatiegesprek in stappen? Lees dan nog een keer deze blog.

Succes!

HMV Support - Loopbaan coaching - Rina Verstappen

Gratis E-book met 5 tips

Ben jij je huidige baan zat maar weet je niet wat je dan wél wilt? Ontvang gratis mijn E-book met 5 tips om uit te vinden welk werk bij je past.

Gratis
inspiratiesessie

Huidige baan echt helemaal zat, maar nul inspiratie over wat je dan wél bij je past? Maak kans op een gratis inspiratiesessie en ontvang 2 gouden tips!

Online loopbaantraining

Meld je hier aan voor mijn training: van nachtmerrie naar droombaan. Hierin leer ik je de de 5 stappen die je helpen uitvinden welk werk écht bij je past. Zodat je zelfverzekerd van carrière kunt switchen.