Onze grootste tegenstander

Ik heb zelf een hekel aan voetbal. Sowieso is sporten niet echt aan mij besteed. Ik doe het omdat het goed voor me is, en omdat ik mijn hoofd er mee leeg maak. Maar een topsporter: dat zal ik nooit worden.
Laat staan sport kijken op TV: ik heb thuis twee mannen die hun geluk niet op kunnen met voetbal op TV. Ik snap er zelf echt niks van. Heus heb ik het wel eens geprobeerd hoor, meekijken.
Maar 90 minuten (en met een beetje pech nóg langer) naar een wedstrijd op TV kijken? Nee, bedankt.
Maaaarrrr, omdat er de afgelopen tijd nogal wat voetbal voorbij is gekomen, blijf ik vandaag in de wedstrijd termen.
Op zoek zijn naar je droombaan is namelijk net topsport.
En ik doe niets liever dan WINNEN.
Dat dan weer wel.
Wil jij ook winnen? Lees dan vooral verder..

3 tips om te winnen

Tip 1. Focus op de bal

We worden OVERAL (maar dan ook echt overal) door afgeleid. Die afleiding zit ‘em in je beste vriendin die appt, je kind die om aandacht vraagt, pratende collega’s in die o zo hippe kantoortuin (wie bedenkt zoiets?!), het piepje van de wasmachine, een mailtje van Netflix over je favo-serie die weer gaat beginnen, of simpelweg je gedachtes (aan wat je die dag nog moet doen, de ruzie met je partner, je moeder die je nog moet bellen, noem maar op).
Ik kan gerust nog 5 km doorgaan met deze lijst.
Logisch dat al deze ruis op de lijn jou niet helpt bij het bereiken van je doel: scoren.

Herkenbaar, HMV Supporter?

Mensen vragen wel eens aan mij: hoe doe jij dat toch, Rina?
Je volgt een studie, hebt een gezin, bent een huis aan het verbouwen, hebt een bedrijf te runnen waar je zo’n 45+ uur per week in en aan werkt, sporten, enne, ook nog een sociaal leven? Hoe krijg je het voor elkaar?!

Ik zal niet ontkennen dat het soms best druk is.
Gelukkig ben ik ook gezegend met een berg energie (en die komt niet uit een blikje).
Ook ben ik allergisch voor stilzitten en stilstaan.
Maar je hoeft niet mijn bulk aan energie te hebben om hetzelfde werk te kunnen verzetten.

Het gaat namelijk allemaal om: FOCUS.

Ik heb heel duidelijk voor ogen wat ik wil bereiken, hoe ik dit moet doen en wat voor acties ik daar allemaal voor uit moet voeren (met betrekking tot mijn bedrijf, maar ook privé en qua studie). Die acties plan ik in, in mijn agenda. En als er op zaterdagochtend in staat (het moment waarop ik deze mail schrijf): administratie doen en blog schrijven. Dan voer ik dat uit. Punt. Mijn telefoon staat op stil. Ik zorg dat ik niet afgeleid wordt door man en kind (of wie/wat dan ook).
Ik voer mijn taak uit. Binnen de tijd die ik mezelf daarvoor heb gegeven – en geen minuut langer.
Zo doe ik het met alles (het plannen van onze bruiloft, de verslagen die ik moet schrijven voor mijn studie, het huishouden, noem maar op).
En als ik tijd in heb gepland om met vriendinnen af te spreken of te bellen, dan heb ik daar ook alle tijd en ruimte voor, ik word niet om de 5 minuten afgeleid door mijn telefoon en ook niet door allerlei gedachtes aan wat nog moet of gaat komen.

Zo simpel is het.

Heb jij 4 dagen nodig om je CV te pimpen? En dan nog eens 3 voor die perfecte brief? Ben je een boek aan het lezen over  het vinden van je droombaan, maar kom je er maar niet doorheen? Struin jij avond na avond het internet af op zoek naar die perfecte vacature?
Vraag je dan eens af of je nog wel focust op de bal.

Tip 2. Jij bent zélf verantwoordelijk voor de eindstand

Die voetballers in het veld hebben een coach, trainers en weet ik het wat nog meer allemaal om maar zo goed mogelijk te kunnen presteren. Maar uiteindelijk staan die coach en de trainer langs de zijlijn en is de speler degene die het moet doen.
Net als in het echte leven.
Zo kun je een fantastische partner een betrokken moeder of een lieve vriendin hebben die jou af en toe weer op het rechte pad trekt, jou een paar opbeurende woorden influistert of je even knuffelt als het niet mee zit.
Maar uiteindelijk moet je het zelf doen.
JIJ bent degene die naar je chef stapt om aan te geven dat je meer salaris wilt.
Degene die voet bij stuk moet houden als je weer eens een hoop werk jouw kant op geschoven krijgt en je er helemaal geen ruimte voor hebt, ben JIJ.
JIJ bent degene die alles op alles moet zetten om van nachtmerrie naar droombaan te gaan (en daarvoor soms enge – uit je comfortzone – dingen moet doen).

De enige die verantwoordelijk is voor de kansen die je laat liggen, ben jij.

Speelt Ronaldo een slechte pot voetbal, dan kan hij het gras, de zon, de wind of de toeschouwers  de schuld geven.
Maar er is er maar eentje waar het verlies aan te wijten valt.
Na zo’n slechte partij voetbal kun je 2 dingen doen:  het op een zuipen zetten en zwelgen in zelfmedelijden.
OF:
Kijken wat er mis is gegaan, wat beter kan, wat Ronaldo de volgende keer misschien anders kan doen.
We hebben de uitdagingen die op ons pad komen niet in de hand, maar de manier waarop we ermee omgaan wél.

Tip 3. Wij zijn zelf onze grootste tegenstander

Bij voetbal heb je 11 tegenstanders: die van het andere team.
Toch is ook voetbal (net als iedere andere sport en iedere uitdaging in het dagelijkse leven) vooral een gevecht met jezelf.
Luister niet naar dat denigrerende commentaar wat jij jezelf levert op elke minder geslaagde actie. Probeer je niks aan te trekken van die trut in je hoofd die telkens beweert dat jij er toch niks van bakt. Dat je maar beter de handdoek in de ring kan gooien, of nee: beter nog niet eens kan beginnen. Geen wedstrijd is verloren totdat hij ECHT helemaal voorbij is. Totdat de teller ECHT op de 90 minuten staat.

Stel je voor hee, Ronaldo die bij de 80e minuut denkt: ‘weet je, laat maar zitten, het wordt ‘em toch niet meer vandaag, jammer jongens, maar we hebben het geprobeerd.’
Als ik het goed heb begrepen van mijn mannen, kan een voetbalwedstrijd soms rare wendingen nemen zo aan het einde.
Speel dus door tot aan de laatste minuut.
Elke pass, elke tackle en elke vrije trap is een nieuwe kans.
Elke dag, elke week en elke verandering op de planning ook.
Kansen gemist?
Spreek jezelf moed in zoals jouw moeder/beste vriendin/partner zou doen.
Iedere wedstrijd begint namelijk met nul-nul.

Herken je iets in dit verhaal, HMV Supporter?

En heb je iets aan de tips om te winnen?
Wil je het me laten weten in de comments?

Zijn er nou nog dingen met betrekking tot je loopbaan waarvan je denkt: ik kom hier gewoon niet uit, Rina!
Laat me met je meedenken tijdens een gratis Skype sessie van 20 minuten.
Ik geef je sowieso twee waardevolle tips waar je meteen mee aan de slag kunt.
Iedere week selecteer ik 3 aanmeldingen voor deze gratis sessie.

Let op: deze sessie is niet voor iedereen weggelegd!

Je moet bereid zijn om in de spiegel te kijken en je eigen (vaak beperkende) gedachtes onder de loep te durven nemen. En je moet tegen wat ‘liefdevolle-maar-met-soms-gestrekte-been-coaching’ kunnen.
Denk jij: kom maar op!
Klik op hieronder op ‘gratis inspiratiesessie’ en vul het deelname formulier in.

HMV Support - Loopbaan coaching - Rina Verstappen

Gratis E-book met 5 tips

Ben jij je huidige baan zat maar weet je niet wat je dan wél wilt? Ontvang gratis mijn E-book met 5 tips om uit te vinden welk werk bij je past.

Gratis
inspiratiesessie

Huidige baan echt helemaal zat, maar nul inspiratie over wat je dan wél bij je past? Maak kans op een gratis inspiratiesessie en ontvang 2 gouden tips!

Online loopbaantraining

Meld je hier aan voor mijn training: van nachtmerrie naar droombaan. Hierin leer ik je de de 5 stappen die je helpen uitvinden welk werk écht bij je past. Zodat je zelfverzekerd van carrière kunt switchen.