3 tips om de baan te krijgen waar jij je zinnen op hebt gezet

Brutalen hebben de halve wereld. Dit is echt hoe het werkt.
Nu kun je denken: laat dan maar. Dat is niet aan mij besteed, bescheidenheid siert mij en ik hoef niet altijd overal voorop te staan.
Dat is natuurlijk hartstikke schattig, maar dat gaat je niet brengen waar je wilt zijn.
Dit betekent overigens niet dat je jezelf met een hoop elleboogwerk en een ‘kijk-mij-nou-eens-goed-zijn-houding’ jezelf naar je droombaan moet werken. Nee helemaal niet. Je kunt op een manier die bij joú past, toch je hoofd boven het maaiveld uitsteken. Laten zien wie jij bent, op een manier waarop ze niet meer om je heen kunnen.
Hoe je dat dan doet? Daar heb ik legio aan tips voor. In deze mail deel ik er 3 met je.

Tip 1: Actief mensen benaderen

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Daarom doe ik het nog maar weer eens een keer:
VOLG JE NIEUWSGIERIGHEID.
Wat dat betekent?
Trek je mond open.
Als jij iemand treft die iets doet wat jou ook retegaaf lijkt, spreek diegene dan aan. Zég: ‘hee, wat jij doet, dat lijkt me nou zo gaaf! Zou ik je daar eens wat meer over mogen vragen?’
Et voila: je trakteert diegene op een drankje, vraagt vanuit je volle nieuwsgierigheid hem/haar het hemd van z’n lijf. Je hebt NIET als doel: een baan rochelen bij diegene. Maar dat kán wel het gevolg zijn. Niet zelden merk ik in de praktijk dat mensen een bepaalde (positieve, enthousiaste) indruk wekken bij die ander. Áls er dan een vacature vrijkomt in het bedrijf waar diegene werkt? Precies: dan denken ze aan jou. Diegene die zo oprecht geïnteresseerd, enthousiast en gepassioneerd vragen aan het stellen was. Diegene die échte interesse had in de functie en het bedrijf.

Het lijkt zo’n enorme open deur. Toch zet ik em er weer op. Want ik zie mijn cliënten nog vaak genoeg héééél lang doen over dit stukje: een afspraak maken met iemand om te kletsen over waar zij nieuwsgierig naar zijn.

Tip 2: Creatief CV

Mijn tip is het niet:
Internet afstruinen op zoek naar vacatures die jou (min of meer) aanspreken. Vervolgens hierop solliciteren (net als 81564123 andere mensen). Die vacatures op het internet zijn het vaak allemaal nét niet.

Ik werk liever andersom.

Als dit wél jouw tactiek is, dan moet je zorgen dat je opvalt.
Ook als je mijn tactiek volgt (zie tip 1 en dan: herhalen, herhalen, herhalen), word jij op een gegeven moment uitgenodigd voor een gesprek. Dan is het fijn om nogmaals te laten zien dat je écht geïnteresseerd bent, door je best op je CV te doen (in plaats van een kladje in WORD maken). Je kan jezelf op een creatieve manier laten zien in je CV. Laat zien dat je werk maakt van de baan die JIJ graag wilt.

Hoe?

Daarover maakte ik deze video:

Tip 3: Presenteer jezelf met een QR-code

Het wordt steeds hipper: een video van jezelf maken.
Eerlijk is eerlijk: je kan veel beter een eerste indruk over iemand vormen als je iemand ziet en hoort praten, dan als je over iemand leest op papier.
Het is sowieso een trend in sollicitatie-land: een video sollicitatie. Maar je kan hier zelf ook initiatief in tonen. Bijvoorbeeld door een filmpje op te nemen waarin je iets vertelt over jezelf of waarin je jouw motivatie duidelijk maakt. Vervolgens koppel je een QR code aan dit filmpje, die kan je dan weer op je CV plaatsen.

Hoe?

Dat leg ik je uit in onderstaande video

Nog meer tips ontvangen?

Zoals ik in het begin al schreef: ik zou wel een boek vol met tips kunnen schrijven.
Dat past helaas niet in deze blog.
Maarrrrrr: niet getreurd!
17 tot en met 22 september is het week van de loopbaan. Dan ga ik echt iets heel gaafs doen!
De week van de loopbaan is (als je het mij vraagt) bij uitstek hét moment om je carrière op de schop te nemen.
Tijdens de week van de loopbaan kun jij 6 dagen lang door mij gecoacht worden.
Je ontvangt gedurende deze 6 dagen elke dag een video en een opdracht van mij in je mailbox (nog meer tips!!!).

Na deze 6 daagse:

  • Weet je wat voor werk of welk beroep wél bij je past
  • Dan weet jij waar je wél blij en gelukkig van wordt
  • Heb jij een lijst aan opties verzameld van carrièremogelijkheden die jij wél ziet zitten
  • Weet jij waar jouw obstakels zitten
  • Heb jij een stok achter de deur om nu eindelijk in actie te komen
  • Heb je een plan om die droombaan ook daadwerkelijk te realiseren
  • Kun jij nú iets gaan veranderen. In actie komen. Hoef jij geen DAG langer huilend naar je werk te rijden

Jij bent er toch ook bij?

Kun je wat betreft je carrière wel een beetje inspiratie gebruiken? Ga jij voor een burn-out of wordt het nu tijd voor échte verandering? Zorg er dan voor dat je er bij bent deze 6 dagen. Het verschil tussen wie je bent en wie je wilt zijn wordt bepaald door de actie die je onderneemt. Zullen we het dus samen maar gewoon gaan doen?

17 tot en met 22 september.
6 dagen. 6 video’s. 6 opdrachten.

HMV Support - Loopbaan coaching - Rina Verstappen

Gratis E-book met 5 tips

Ben jij je huidige baan zat maar weet je niet wat je dan wél wilt? Ontvang gratis mijn E-book met 5 tips om uit te vinden welk werk bij je past.

Gratis
inspiratiesessie

Huidige baan echt helemaal zat, maar nul inspiratie over wat je dan wél bij je past? Maak kans op een gratis inspiratiesessie en ontvang 2 gouden tips!

Online loopbaantraining

Meld je hier aan voor mijn training: van nachtmerrie naar droombaan. Hierin leer ik je de de 5 stappen die je helpen uitvinden welk werk écht bij je past. Zodat je zelfverzekerd van carrière kunt switchen.