Zeik niet zo..

Vorige week was ik op huwelijksreis. ‘Wat heb ik nou aan die informatie?!’, zul je misschien denken?
Nou, helemaal niks. Het is alleen wel de aanleiding van deze blog.
Ik had vorige week namelijk weer eens uitgebreid de tijd om te lezen. Zo las ik in een tijdschrift een uitspraak van de auteur van het boek ‘Zeik niet zo’. De precieze quote weet ik niet meer, maar het omvatte zoiets als: “passie en daar je werk van maken? Wat een onzin. Er moet gewoon geld verdiend worden.”

Die uitspraak zette me aan het denken.

Ben ik het hier nou mee eens of niet? Gedeeltelijk wel. Dat antwoord had je misschien niet verwacht van iemand die mensen helpt uitvinden waar ze goed in zijn, wat ze leuk vinden, zodat ze daar hun werk van kunnen maken.
Ik schreef eerder al eens over ‘de baan op het witte paard’.
Die bestaat in mijn ogen namelijk niet. Als er iémand van haar werk houdt, dan ben ik het wel. Toch is niet alles ‘perfect’ aan mijn werk. Ook ik heb wel eens baaldagen. En ook ik heb wel eens dagen geen zin. Zo was vandaag, de eerste werkdag na een super fijne vakantie, best wel weer een dingetje.
Wat overigens ook weer zo vergeten was, nadat ik zag wie er in mijn agenda stonden.
En zo was de dag vóór mijn vakantie echt RUK: alles wat mis kon gaan, ging mis. Inclusief crashende laptop en al. Maar ook ik heb dus wel eens een dag géén zin. Bij mij zijn er ook wel eens dagen dat het NIET op rolletjes loopt. Ook ik kan dingen verzinnen aan mijn werk die ik liever kwijt dan rijk ben (zoals bijvoorbeeld de administratie). Echter, overall is mijn werk het grootste gedeelte van de tijd het allerleukste om te doen.

Waarom ik hier nou over schrijf?

Vlak voor mijn vakantie (tijdens de loopbaan 6 daagse die ik georganiseerd had) hoorde ik em namelijk weer een paar keer voorbij komen:

‘Hoe maak ik de juiste keuze?’

Of de varianten daarop:
Ik ben zo bang om van de ene klote baan in de andere shit baan te stappen.
Hoe kom ik er nou achter wat écht bij mij past?
Ik moet eerst HEEL goed uitzoeken wat ik ECHT wil, voordat ik WEER een fout maak.

Weet je wat het is…? Je wéét het niet. Je wéét het nooit zéker. Er is maar 1 manier om erachter te komen: door het te doen. En vooral ook door: niet te streng te zijn voor jezelf.
Hoezo is iets kiezen wat later ook niet bij je blijkt te passen een fout? Waarom kies je er niet voor om dan tegen jezelf te zeggen: zo, deze kan ik ook weer mooi van de lijst afstrepen.

Op naar het volgende wat ik uit ga proberen!

  • Ik ben een sukkel, weer iets mislukt. Niks doe ik goed. Zie je wel, ik had gewoon béter moeten nadenken.
  • Dit is het ook niet, maar ik heb het wél mooi geprobeerd! Dan kan deze ook weer van de lijst. Ik weet nu nog beter wat niet voor mij werkt, én ik ben een stapje dichter bij wat ik wél wil.

Voel je het verschil tussen deze twee?

De eerste zorgt voor faalangst. Gedachte 1 zorgt ervoor dat je de lat enorm hoog voor jezelf legt. Bij het eerste idee druk je alles wat maar een beetje eng is, of out of your comfortzone, of wat je moeder maar niks lijkt, meteen de kop in. Leuke , potentiële baan ideeën krijgen bij de eerste gedachte helemaal geen kans. Deze gedachte slaat je lam. Zorgt ervoor dat je stil komt te staan.

De tweede gedachte is top. Je bent mild voor jezelf. Op deze manier geef je jezelf de ruimte om te ontdekken, nieuwsgierig te zijn en te onderzoeken. Dát is de manier waarop je het meeste kans van slagen hebt, om uiteindelijk uit te vinden wat ECHT bij je past qua werk.

Stop dus met het zoeken naar de baan op het witte paard.

Stop met het streven naar de perfecte keuze.

Die prins op het witte paard bestaat ook niet. En bij die laatste is het ook een kwestie van uitproberen tot je er eentje hebt gevonden die aardig in de buurt komt 😉 .

Herken je iets in dit verhaal?
Hoe zit het bij jou en het streven naar de perfecte keuze?
Wil je je inzichten hieronder in de comments met me delen?

Wil je nou nóg meer tips? Meld je dan HIER aan voor een gratis inspiratiesessie. Daarin geef ik je minimaal 2 gouden tips, om erachter te komen welk werk je écht graag zou willen doen. 2 gouden tips om uit te vinden van welk werk je hart gaat zingen.

HMV Support - Loopbaan coaching - Rina Verstappen

Gratis E-book met 5 tips

Ben jij je huidige baan zat maar weet je niet wat je dan wél wilt? Ontvang gratis mijn E-book met 5 tips om uit te vinden welk werk bij je past.

Gratis
inspiratiesessie

Huidige baan echt helemaal zat, maar nul inspiratie over wat je dan wél bij je past? Maak kans op een gratis inspiratiesessie en ontvang 2 gouden tips!

Online loopbaantraining

Meld je hier aan voor mijn training: van nachtmerrie naar droombaan. Hierin leer ik je de de 5 stappen die je helpen uitvinden welk werk écht bij je past. Zodat je zelfverzekerd van carrière kunt switchen.