Weet je het echt niet?

Wist je maar wat je passie zou zijn.
Had je maar een missie, zoals de zus van je buurman die verpleegster is.
Of je beste vriendin, die al vanaf dat ze klein is roept dat ze juf wil worden (het ook is geworden en dit met 100% passie en toewijding doet).
Jij heb dat niet, die roeping. Dit maakt dat je heimelijk jaloers bent op de mensen die dit wél hebben. Zij hebben het een stuk makkelijk dan jij..
Eigenlijk vind jij heel veel dingen leuk. Maar vaak maar kort.
Of je vindt niks écht helemaal fantastisch. Alles wat je kan bedenken qua werk, daar zitten mitsen en maren aan. Daardoor loop je niet écht helemaal warm ergens voor.
Is dit bij jou ook zo?

2 groepen

De vrouwen die bij mij een loopbaantraject volgen zijn onder te verdelen in grofweg 2 groepen:

  • Zij die echt, echt, echt geen idee hebben wat ze willen
  • Vrouwen die bang zijn

Vandaag ga ik het hebben over de laatste groep. Want ook al lijkt het bij veel van ons dat we tot de eerste groep behoren: schijn bedriegt.
Voor de meesten is het probleem niet dat we niet wéten wat we willen. Maar dat we in onze broek schijten van schrik dát we graag iets willen.
Er is namelijk een groot verschil tussen niet weten wat je wilt en niet toegeven wat je wilt.
Dat laatste is eng.
Dit laatste kan mislukken.

Er bestaat niks wat enger is dan tegen over jezelf toegeven wat je eigenlijk wilt.

VOORAL als je gaat denken dat het toch gaat mislukken.
Toegeven dat je graag iets wilt, betekent dat je aan de bak moet om het te laten gebeuren.
Of niet.
Dan betekent het dat je bewust afstand moet nemen van je diepste wens. Het los moet laten. Accepteren dat je met minder ook genoegen neemt.
Dit klinkt voor mij als verstoppen.
Wil jij de rest van je leven achter de kast kruipen omdat je bang bent?
Of wil je straks tegen je kleinkinderen, partner, bejaarde vriendinnen, zeggen: ‘dat heb ik goed gedaan toen. Het was rete eng, maar man, wat was het de moeite waard. En wat heb ik er veel van geleerd.’

Ze wist het stiekem wel

Eén van mijn toppers schreef laatst tijdens een brainstormsessie op wat ze eigenlijk, diep van binnen, heel erg graag wil.
Toen stond het er ineens: zwart op wit.
Wat ze opschreef, sluit niet aan op haar opleiding.
Het is super eng, want: wat zal iedereen wel niet denken?
Maar ze weet wel wat ze wil. Eigenlijk wist ze het stiekem, diep van binnen, ook al toen we begonnen aan het traject.
Nu is het de wereld in geslingerd.
Vanaf dat moment kan je twee dingen doen: er voor gaan (en ja, dat is spannend! Maar mag het?) of afscheid nemen van je wat je het aller- allerliefste wilt.

Dus: weet je het echt niet? Of ben je gewoon bang?

Denk je nu: hallo, jij hebt makkelijk praten!! Ik behoor tot die (kleine) groep die echt, echt, echt geen idee hebben. No worries: ik ga je helpen. Binnenkort geef ik via mijn Facebookpagina tips en oefeningen waar je direct mee aan de slag kunt. Wil je niks missen? Volg mij dan via facebook.

HMV Support - Loopbaan coaching - Rina Verstappen

Gratis E-book met 5 tips

Ben jij je huidige baan zat maar weet je niet wat je dan wél wilt? Ontvang gratis mijn E-book met 5 tips om uit te vinden welk werk bij je past.

Gratis
inspiratiesessie

Huidige baan echt helemaal zat, maar nul inspiratie over wat je dan wél bij je past? Maak kans op een gratis inspiratiesessie en ontvang 2 gouden tips!

Online loopbaantraining

Meld je hier aan voor mijn training: van nachtmerrie naar droombaan. Hierin leer ik je de de 5 stappen die je helpen uitvinden welk werk écht bij je past. Zodat je zelfverzekerd van carrière kunt switchen.