Schijt aan de mening van de rest: 3 tips

Mijn coachprogramma bestaat uit 5 stappen. De eerste twee stappen zijn:

  1. Onderzoek je obstakels: wat is je shit?
  2. Shit opruimen.

Daarna begint het leuke gedeelte: kijken wat je écht graag wilt, wat bij je past, plan maken en GO!

Waarom eerst shit opruimen?

Afgelopen week is me meerdere malen de vraag gesteld:
‘Waarom moet ik eerst iets met mijn shit doen?’
‘Dat gegraaf hoeft voor mij niet hoor.’
‘Ik wil alleen maar uitvinden welk werk ik wél graag wil doen.’
Van mij ‘moet’ sowieso niets. Nog nooit heb ik iemand ‘moeten’ met passie uit horen spreken.
Ik ga alleen wél graag voor resultaat. Dus doet het je (nog) teveel pijn om te kijken waarom jij niet met je kont van de bank af komt? Waarom jij al veel te lang blijft hangen in de baan waar jij ongelukkig van wordt? Dan ben je bij mij niet aan het juiste adres. Er zijn genoeg gratis testjes op internet te vinden waar uit rolt welk beroep bij je past of waar je je kwaliteiten het beste bij kunt inzetten.
Ik geloof alleen dat brainstormen over wat je wilt, zónder dat je onderzocht hebt waar je blokkades zitten, is als: gas geven met de handrem er op.
Daar komt niet uit wat jij écht graag wilt.
Zelf weet ik (ook uit eigen ervaring) dat je shit opruimen de beste resultaten voor de toekomst leveren.

Dat is waar ik voor sta: goed resultaat.

Blije cliënten. Gelukkige werknemers.
Niet voor: halfbakken werk, een verbandje op de etterende wond en een quick fix voor een probleem wat later toch weer terug komt.
Daarom: eerst shit opruimen.
Let’s face it: als er bij jou geen obstakels aanwezig zouden zijn, dan had je die droombaan al lang gevonden. Toch, HMV Supporter ?

Wat vindt de rest er van?

Een veel voorkomend obstakel bij mijn cliënten is: snakken naar goedkeuring.
Van anderen, wel te verstaan.
Wat zou m’n moeder hiervan vinden?
Mijn vriend/vriendin gaat hier nooit achter staan..
Straks lachen mijn collega’s me uit.
Ik denk niet dat mijn vader hier trots van wordt…
En ga zo nog maar even door.

Jij bent verantwoordelijk voor wat je zegt en doet. Je bent niet verantwoordelijk voor de druktemakers om je heen. Want wat zij van je vinden, heeft niks met jou te maken, maar juist alles met henzelf.
Aan de andere kant heeft de vraag ‘wat zullen ze ervan denken?’ wel degelijk ALLES met jou te maken: met jouw verlangen om geaccepteerd te worden, jouw behoefte aan bevestiging en erkenning, jouw snak naar aardig gevonden te worden en jouw hang naar waardering.
Makkelijk gezegd.
Dit maakt nog niet dat je niet meer gevoelig bent voor wat anderen vinden.

3 tips om schijt te hebben aan de rest.

# TIP 1: Held zoeken

Zoek iemand die jouw tijdelijke held wordt. Vraag je af waarom hij of zij indruk op je maakt. Wat doet en zegt hij of zij waar jij tegenop kijkt? Als je vervolgens in een situatie komt en je niet weet wat te doen, vraag jezelf dan af: wat zou mijn held nu doen?
Dit is een vraag die je jezelf slechts tijdelijk hoeft te stellen: voordat je het weet is jouw ‘schijt-aan-anderen-spier’ zo sterk, dat je je held achter je kunt laten en jezelf af kunt vragen: wat zou ik nu doen?

# TIP 2: Stel je eigen team samen

De zwartkijkers in jouw omgeving die zich ernstig zorgen maken om jouw carrièreplannen, zorgen niet bepaald voor motivatie. Je bent zelf waarschijnlijk al je grootste criticus, je hebt er niet nóg meer nodig.
Als je op zoek bent naar steun, vorm dan je eigen team.
Een team van mensen die achter je staan, je supporten no matter what, die met je meedenken (in plaats van je neerhalen) en die je willen helpen met het uitzetten van je carrièrekoers.
Als je geluk hebt, heb je al een paar van dit soort mensen om je heen. Zoek de mensen op die je inspireren, die je uitdagen om te groeien en die jou het gevoel geven sterk te zijn.
Als je zo even niemand kunt bedenken, no worries. Er zijn genoeg groepen (online en offline) waar jij (tijdelijk) je steun uit kunt halen. Ga er eens actief naar op zoek.
Zo ben ik zelf, toen ik net begon met mijn eigen bedrijf, lid geworden van Facebookgroepen waarin ondernemers tips en ervaringen met elkaar delen.

# TIP 3: Terugkijken

Als je jezelf erop betrapt altijd maar bevestiging van anderen nodig te hebben: dat je goed genoeg bent, dat je er mag wezen, dat je talent hebt, dat je er toe doet of dat je het waard bent..
Dan gaat het niet goed met je.
Als je je zelfwaarde baseert op wat anderen over je denken en van je vinden, dan word je afhankelijk van een externe bron voor bevestiging. Over die externe bron hebben we geen controle. Dus wat als die besluit om geen aandacht meer aan je te schenken? Of te zeggen dat je het niet goed doet, dat je niet slim bezig bent?
Interessant is om te kijken waar je geleerd hebt om die bevestiging van anderen te zoeken. Waar komt die hang naar bevestiging van anderen vandaan? Als je dat weet, kun je er afscheid van nemen. Onderscheid maken tussen: dat was toen en dit is nu. Nu is het anders.
En vanaf nu besluiten om de bevestiging in jezelf te zoeken, ongeacht wat anderen daarvan vinden.

Sinds kort geef ik Facebook-lives over loopbaanissues.

Als je vragen hebt, kunt je die meteen stellen in de chat en ik zal ze dan ook beantwoorden in de live-uitzending.
Wil je niks missen? Volg mij dan via Facebook.
Met welke tips doe jij al iets om schijt te hebben aan de mening van anderen? Laat je het me weten in de comments?

HMV Support - Loopbaan coaching - Rina Verstappen

Gratis E-book met 5 tips

Ben jij je huidige baan zat maar weet je niet wat je dan wél wilt? Ontvang gratis mijn E-book met 5 tips om uit te vinden welk werk bij je past.

Gratis
inspiratiesessie

Huidige baan echt helemaal zat, maar nul inspiratie over wat je dan wél bij je past? Maak kans op een gratis inspiratiesessie en ontvang 2 gouden tips!

Online loopbaantraining

Meld je hier aan voor mijn training: van nachtmerrie naar droombaan. Hierin leer ik je de de 5 stappen die je helpen uitvinden welk werk écht bij je past. Zodat je zelfverzekerd van carrière kunt switchen.