6 tips om weer lekker aan het werk te gaan na je vakantie

Hopelijk heb je een top vakantie gehad wanneer je dit leest. Of misschien heb je ‘em nog tegoed, you lucky bastard!
Maar wat ook geldt als je een HEER-LIJK-E vakantie hebt gehad: er komt een dag dat je weer aan het werk moet. Dat is voor iederéén een hele opgave, laat staan als je werk hebt waar je op zijn zachtst gezegd ‘niet echt warm voor loopt’. Ik heb het allerleukste werk dat er is. Maar zelfs ik ben een beetje verdrietig als ‘ie weer voorbij is – die vakantie – en het ‘normale leven’ weer begint. Dus vandaag deel ik een aantal tips met je, die ervoor zorgen dat je terugkeer naar het werk zo relaxed mogelijk verloopt.

Plan een extra vrije dag!

Niks zo vervelend als terugkomen van vakantie en dat je dan de volgende dag meteen weer cold turkey moet beginnen met werken. Dat geldt zeker wanneer je wat verder weg bent geweest en nog bij moet komen van een jetlag. Ik zorg zelf dus altijd voor een dag extra vrij. Wanneer je geen vrije dagen meer over hebt, probeer dan je vakantie zó te plannen dat ‘ie eindigt op een vrijdag of zaterdag. Dan heb je in ieder geval het weekend nog om weer te wennen aan het idee dat je binnenkort weer aan de bak moet..

Werkdag – light

Soms lukt het gewoon écht niet om een extra vrije dag te nemen of je reis zó te plannen dat ‘ie eindigt in het weekend. Wat dan helpt,  is een werkdag-light te plannen in je agenda. Dit doe je al vóórdat je vertrekt. Scherm je agenda af, zodat er geen afspraken ingepland kunnen worden, werk alleen je mail bij die eerste dag, luister je voicemail af en maak een to-do listje voor de rest van de week. Als je de eerste dag na je vakantie al weer meteen volgepland staat met allerlei afspraken, vergaderingen, to-do’s, etc. dan kom je gegarandeerd weer oververhit thuis na die eerste werkdag. Weg vakantievibes. Zonde.

Albert-Heijn bezorging: check!

Ook dit kun je al regelen vóórdat je op vakantie gaat. Plan een bezorgmoment voor je boodschappen in, de dag nadat je terug bent gekomen van vakantie. Niks zo fijn wanneer je je niet druk hoeft te maken over het schrijven van je boodschappenbriefje. Of tijd moet zien te vinden om vlug (tussen alle vakantie-wasjes door) naar de winkel te rennen – met jengelende kids. Bijna alle supermarkten bezorgen tegenwoordig de boodschappen aan huis. Bang dat de gluur-buren het nogal decadent vinden dat jij je boodschappen thuis laat bezorgen? Je kunt je boodschappen ook ophalen bij een Pick-up point. Kost iets meer moeite (want: wél de deur uit), maar scheelt je alsnog een heleboel tijd (geen parkeerplek zoeken, niet die hele winkel door. En géén gestress bij de kassa als jij je boodschappen nog staat in te pakken en er achter je mensen staan te zuchten omdat je niet opschiet).
Heb je iemand die voor jouw post zorgt en je plantjes water geeft als je weg bent? Kijk diegene dan eens héééél lief aan en vraag of hij/zij wat basis-boodschapjes (dus géén 6 kratten bier, 8 pakken pampers en 5 kilo aardappelen) in je koelkast legt vlak voordat jij terugkomt. Leg een boodschappenbriefje en wat geld klaar. En uiteraard een kleinigheidje om diegene te bedanken.

Beter een goede collega, dan een verre vriend

Heb je een collega waar je mee kunt lezen en schrijven? Lucky you! Vraag of diegene je werk bij houdt tijdens je vakantie. Wees zo specifiek mogelijk: wat moet er precies gebeuren en wanneer? Plan daar een momentje voor in vóórdat je vertrekt, zodat jij goed kunt overdragen. Zorg voor een overdrachtsdocument en zorg dat alles wat ze moet doen klaar staat, zodat je collega er zo min mogelijk werk aan heeft. Moet er nog een mail verstuurd worden tijdens je afwezigheid? Kauw de tekst vast voor, schrijf de datum in je overdrachtsdocument, zorg dat je collega voorzien is van het goede e-mail adres, zodat het enige wat ze hoeft te doen is: op die verzendknop drukken.
Verwacht je bepaalde telefoontjes (bijvoorbeeld van een ‘lastige’ klant)? Wees ook dan zo specifiek mogelijk over het antwoord wat ze kan geven en hoe ze die klant het beste aan kan pakken. En last but not least: zorg ervoor dat je géén zooitje achterlaat wanneer jij vertrekt naar de Costa del Sol. Betekent dit dat je moet overwerken vóórdat je vertrekt? So be it. Want als jouw collega zich een burn-out in moet werken, omdat jij je zaakjes niet op orde hebt, dan is het de eerste en laatste keer dat ze iets van je overneemt.

Plan iets leuks

Plan iets gaafs in, in de week dat je terugkomt van vakantie. Ook dit kun je al doen vóór je vertrekt. Wanneer je ervoor zorgt dat je iets gezelligs in het vooruitzicht hebt (of iets waar je je écht op kunt verheugen), dan maakt het de after-vakantie-dip iets minder erg. Ga naar de bios, een leuk (food-)festival, plan een etentje met vrienden… Of plan de afsluiting van je vakantie niet op de laatste dag van je vakantie maar in de week dat je weer aan het werk bent.

Zoek ander werk

Werkt dit nou allemaal niet? Hang je na twee weken nog steeds depressief op de bank omdat je weer moet? Had je je tijdens je vakantie voorgenomen: ‘en hierna ga ik het HE-LE-MAAL anders doen?’ – maar weer je niet zo goed hóe? Zou je willen dat je – wanneer je je volgende vakantie erop hebt zitten – genoeg hebt aan bovenstaande tips om weer lekker aan het werk te gaan? Plan dan een gratis inspiratiesessie in en dan kijken we samen welk werk écht bij jou past, zodat je na je vakantie staat te springen om weer aan de slag te gaan!

Ik ben benieuwd, *|FNAME|*, had je iets aan mijn tips? Misschien heb je zelf nog wel een super gave tip om weer relaxed aan de slag te aan na je vakantie. Laat je het me even weten in de comments?

HMV Support - Loopbaan coaching - Rina Verstappen

Gratis E-book met 5 tips

Ben jij je huidige baan zat maar weet je niet wat je dan wél wilt? Ontvang gratis mijn E-book met 5 tips om uit te vinden welk werk bij je past.

Gratis
inspiratiesessie

Huidige baan echt helemaal zat, maar nul inspiratie over wat je dan wél bij je past? Maak kans op een gratis inspiratiesessie en ontvang 2 gouden tips!

Online loopbaantraining

Meld je hier aan voor mijn training: van nachtmerrie naar droombaan. Hierin leer ik je de de 5 stappen die je helpen uitvinden welk werk écht bij je past. Zodat je zelfverzekerd van carrière kunt switchen.