Denk in hartjes, niet in hokjes

Een tijdje geleden kwam ik een filmpje tegen op Facebook. Het ging over een nieuwe Deens TV serie (TV2: all that we share – kijken!!). Het zette me aan het denken.. Over de manier waarop we naar anderen kijken.  Maar ook over de manier waarop we onszelf beoordelen. Wil jij verandering in je loopbaan? Lees dan verder.

Hoe zit dat dan, met onszelf beoordelen?

Je hebt ‘ons’ en je hebt ‘hen’. Zij die we vertrouwen. En zij waar we ons niet echt bij op ons gemak voelen. Je hebt ons Brabanders (de gekste!!!). En je hebt hen die nog nooit een koe in het echt hebben gezien. Dit is wat wij de hele dag doen: anderen en onszelf in hokjes plaatsen. Maar misschien is er wel meer wat ons samen brengt? Wat missen we als we op deze manier naar anderen en naar onszelf kijken? En waar ik ook benieuwd naar ben: hoe kijk jij naar jezelf? En wat zeg jij tegen jezelf? Als we al de hele dag bezig zijn met anderen in hokjes plaatsen, dan doen we dat ook bij onszelf. En de meeste vrouwen kennende: daarin zijn we niet te mild. Wat voor effect heeft dat eigenlijk, dat hokjes-gedoe, op jezelf?

Think outside, no box required!

Stel: jij hebt bepaalde overtuigingen over jezelf. Die hebben we allemaal. Maar jouw overtuigingen zijn nou niet bepaald positief. Of helpend. Jij plaatst jezelf in het hokje ‘incompetent’. Of misschien in het hokje ‘ik ben niet gemaakt om te werken’. Wellicht plaats je jezelf in het hokje ‘ik moet niet zo zeuren, want ik heb tenminste werk’. Ik kan zo nog wel even doorgaan.

Hoe zit het met jouw hokjes?

Als jij met jouw zelf bedachte, maar o-zo strenge, hokje, verandering wilt creëren met betrekking tot jouw loopbaan, kan je wel raden wat er gebeurd.

Niks!

De één laat zich lamleggen en komt geen steek meer verder. De ander solliciteert zich suf met in haar gedachte het hokje waarin zij zichzelf plaatst (incompetent?), wat leidt tot afwijzing na afwijzing. Kun je je voorstellen wat dat doet met je zelfvertrouwen? Jouw hokje wordt bevestigd. En misschien komt er zelfs nog wel een nieuw, nog negatiever, hokje bij.

In het filmpje zie je wat er gebeurd als je besluit om anders te kijken naar anderen. Wat nou, als je besluit om ook anders naar jezelf te gaan kijken? Als je kijkt naar waar jij goed in bent? Waar jouw vriendinnen om bevriend met je zijn? Waar je moeder zo trots op is? Wat jouw partner zo in jou waardeert? Wat als je dat als uitgangspunt pakt om jouw loopbaan te veranderen? Want als jij er zelf al geen vertrouwen in hebt, waarom zou iemand anders dat dan wel doen?

Loopbaan verandering?

Denk in hartjes, niet in hokjes ❤❤❤

HMV Support - Loopbaan coaching - Rina Verstappen

Gratis E-book met 5 tips

Ben jij je huidige baan zat maar weet je niet wat je dan wél wilt? Ontvang gratis mijn E-book met 5 tips om uit te vinden welk werk bij je past.

Gratis
inspiratiesessie

Huidige baan echt helemaal zat, maar nul inspiratie over wat je dan wél bij je past? Maak kans op een gratis inspiratiesessie en ontvang 2 gouden tips!

Online loopbaantraining

Meld je hier aan voor mijn training: van nachtmerrie naar droombaan. Hierin leer ik je de de 5 stappen die je helpen uitvinden welk werk écht bij je past. Zodat je zelfverzekerd van carrière kunt switchen.