Hoe ga je om met onzekerheden als startend ondernemer?

Via Workerbee kregen we de volgende vraag binnen:
Ik ben startend ondernemer en vaak onzeker over wat ik aan het doen ben. Hoe ga ik daar mee om?
In deze blog geef ik je tips om de onzekerheden de baas te gaan! Niet alleen handig als je een eigen bedrijf hebt, maar ook voor de mensen met een baan in loondienst.

Onzeker? Join the club! Ik gok dat zo ongeveer alle (startende) ondernemers hier last van hebben. Het woord ‘startende’ staat hier bewust tussen haakjes. Want ook de doorgewinterde ondernemers twijfelen zo nu en dan over hun bedachte plannen.
Het verschil tussen die oude rot en de startende ondernemer?
De doorgewinterde ondernemer laat zich niet (meer) leiden door angst.
Die weet dat het wel goed komt (en vertrouwt daar ook op), ook al voelen dingen soms onprettig, ook al krijg je soms een shitload aan commentaar over je heen en ook al ben je bij tijd en wijlen enorm onzeker over wat je aan het doen bent.

Feit blijft dat het verdomde lastig is, die onzekerheid. Dus: hoe ga je daar nou mee om?

Kweek zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen gaat je enorm helpen in onzekere situaties. Ondanks het onbekende wat je tegemoet gaat, ondanks de enge taak waar je tegenop ziet, heb jij het vertrouwen dat het wel goed gaat komen.

Zelfvertrouwen kun je kweken.

Stel je eens voor: je staat in een donkere garage, volgestouwd met spullen. Je ziet geen hand voor ogen, maar je hebt wél een kleine zaklamp tot je beschikking. Wanneer je dat lampje aanknipt, komt daar een kleine lichtstraal uit. Je belicht een bepaald gedeelte in de ruimte en daar waar jij jouw lamp op laat schijnen staat een lelijk oud kastje wat van ellende uit elkaar valt. Als je alléén dit gedeelte van de garage belicht, zie je alleen maar dat lelijke oude ding. De rest van de garage blijft donker en je ziet niet wat daar staat. Het antwoord op de vraag: ‘wat stond er in die garage?’ is: een lelijk, oud, kastje. Meer informatie heb je tenslotte niet.

Wie weet wat voor moois je nog gezien zou hebben als je dat lampje op andere hoeken had geschenen! Ik wed dat je iets moois gevonden had, als je maar wat beter gekeken zou hebben.

Niks lukt en alles gaat kut!

Zoals het in die garage gaat, gaat het ook in het dagelijks leven. We belichten vaak de dingen die niet goed zijn gegaan, de zaken die ‘mislukt’ zijn of de momenten waarop we onzeker waren. Dit zijn de dingen die blijven hangen en waarover we liggen piekeren ’s nachts in bed. Voordat je het weet zit je in de ‘alles gaat kut’ of ‘er lukt ook echt he-le-maal niks’ – spiraal.

Terwijl, als je goed kijkt, er zijn ALTIJD (élke dag!) dingen die goed gaan, leuk waren of dingen die wél lukken.

Je moet er alleen wel je licht op laten schijnen. En je moet ze de kans geven te concurreren met je negatieve gedachtes. De negatieve ideeën hebben namelijk altijd de overhand.

Positivo

Neem daarom elke dag de tijd om de positieve momenten van die dag op te schrijven.
Wat lukte vandaag goed? Heb je complimenten gekregen vandaag? Waar ben ik tevreden over?
Staan deze genoteerd? Dan koppel je er positieve eigenschappen van jezelf aan.

Hoe komt het dat ik die presentatie vandaag echt super goed heb gedaan? Bijvoorbeeld omdat ik grappig ben, waardoor ik een taai onderwerp ineens heel luchtig heb gemaakt.
Of: hoe komt het dat ik deze klant vandaag binnen heb gehaald? Bijvoorbeeld omdat ik creatief ben en daardoor gevatte antwoorden op al zijn vragen kon bedenken.

Op deze manier ga je inzien welke invloed je zelf hebt op de successen die je behaalt.
Daar krijg je zelfvertrouwen van.
Niet zomaar vanzelf, het komt je niet aanwaaien, je moet er dus wel wat voor doen.
Maar het is de moeite waard: of je nou een onzekere startende ondernemer bent, of op het punt staat om van baan te switchen en je daar heel zenuwachtig van wordt.

Ik ben benieuwd wat je inzichten zijn naar aanleiding van dit artikel.
Laat je het me weten in de comments?

HMV Support - Loopbaan coaching - Rina Verstappen

Gratis E-book met 5 tips

Ben jij je huidige baan zat maar weet je niet wat je dan wél wilt? Ontvang gratis mijn E-book met 5 tips om uit te vinden welk werk bij je past.

Gratis
inspiratiesessie

Huidige baan echt helemaal zat, maar nul inspiratie over wat je dan wél bij je past? Maak kans op een gratis inspiratiesessie en ontvang 2 gouden tips!

Online loopbaantraining

Meld je hier aan voor mijn training: van nachtmerrie naar droombaan. Hierin leer ik je de de 5 stappen die je helpen uitvinden welk werk écht bij je past. Zodat je zelfverzekerd van carrière kunt switchen.