Van ontwikkelingspsycholoog en systeemtherapeut Steven Pont leerde ik een belangrijke, opvoedkundige, les. Wat heeft dat nou met mijn loopbaan te maken, denk je misschien? Hoe levert mij dit succes op? Dat wordt duidelijk als je verder leest. Eerst een korte uitleg over de les van Steven.

Opvoeding

Steven heeft een duidelijke visie over het risicomijdende gedrag van ouders: ‘dit mag niet, kijk uit, pas op schatje, doe voorzichtig!’ x 100 op een dag. Pont is van mening dat dit betuttelen een negatieve invloed heeft op onze kinderen: hoe leren zij anders hun eigen kracht kennen?

Als ouders ervoor zorgen dat er niks mislukt voor hun kind, dan wordt de veerkracht van je kind niet getraind.

Pont haalt ter verduidelijking een voorbeeld aan van een pedagogisch medewerker die tegen een kind zegt: ‘zet maar niet het laatste blokje op deze toren, dan valt ‘ie straks om.’
Het is juist de bedoeling dat de toren omvalt!
Het kind leert dan zijn veerkracht kennen.
Natuurlijk bescherm je je kind, maar de bescherming is in deze dat het kind voelt waar hij terecht kan met de teleurstelling van de omgevallen toren. Er zullen immers nog vele blokkentorens omvallen in het leven van dit kind..

Teveel instructies, teveel je kind beperken, je kind beschermen tegen teleurstellingen: het kan allemaal leiden tot narcisme of faalangst.

Formule naar succes

Van Pont leerde ik een simpele formule. Geen hogere wiskunde. Maar een simpel sommetje wat je kunt toepassen bij het begrenzen van je kinderen. Hoe bepaal je nou welke grenzen er wél gelden en welke niet en misschien nog wel belangrijker: hoe blijf je uit de strijd?
De magische formule luidt: nee + nee = ja.De toepassing is als volgt: je stelt jezelf 2 belangrijke vragen:

  1. Is het levensgevaarlijk wat mijn kind hier doet? (Voor de bezorgde moeders onder ons: wees kritisch naar jezelf: is het écht levensgevaarlijk? En nee; van de bank springen valt daar niet onder)
  2. Heeft de omgeving er last van? (Pont geeft hier als tip: zorg dat je zelf niet te vaak onderdeel uitmaakt van die omgeving. M.a.w.: doe de deur gewoon een keertje dicht. Ouders hebben vaak last van gedrag en dat maakt dat ze het gedrag willen wegmaken. Echter: geluid is niet altijd lawaai. Plagen is niet altijd pesten. Iets uitproberen is niet meteen gevaarlijk).

Is het antwoord op bovenstaande vragen tweemaal ‘NEE’ dan is de uitkomst op de vraag ‘laat ik mijn kind dit doen?’ ‘JA’. Zo leert je kind zelfredzaam te zijn, zichzelf te herpakken (na teleurstelling), initiatief te nemen en ga zo nog maar even door.

Formule voor jouw loopbaan

En nu de koppeling naar jouw carrière, HMV Supporter:

Dezelfde formule kun jij toepassen als jij jezelf weer eens afvraagt:
‘kan ik dit wel?’, ‘moet ik dit wel doen?’, ‘gooi ik zo niet al mijn zekerheden weg?’, ‘heb ik wel iets te bieden?’ en vul dit rijtje nog maar verder aan..

Is het levensgevaarlijk? Heeft je omgeving er last van?

2 keer een ‘NEE’?  -> DOEN!

In deze context is het belangrijk om zélf de omgeving te creëren waar jij je aan kunt optrekken.
Ooit gehoord van de uitspraak: ‘You are the average of the five people you spend the most time with’?
Oftewel: jij wordt het gemiddelde van de 5 personen waarmee je de meeste tijd doorbrengt.

Stel je voor, HMV Supporter: jij wilt graag van baan switchen. En niet alleen van baan, nee je wilt compleet iets anders. Want met het werk wat je nu doet, daar ben je helemaal klaar mee: dit was het niet, is het niet en gaat het ook nooit worden. En stel dat jouw partner, ouders en beste vriendin maar blijven zeggen hoe blij jij zou moeten zijn met die baan, en de centen die deze opbrengt. Dat een vast contract deze tijd niet meer zo vanzelfsprekend is. En dat iedereen wel eens een dipje heeft op zijn werk.

Kun je je voorstellen wat voor invloed dit op jouw keuzes en acties zou kunnen hebben, HMV Supporter? En hoe anders zou dit zijn als jij een stel gelijkgestemden om je heen zou hebben, die jou zouden boosten, je een hart onder de riem zouden steken en die met je mee zouden denken?

Zorg zelf voor die omgeving. De omgeving die jou op dit moment vooruit gaat helpen. En nee, dit betekent niet dat je je ouders, partner en beste vriendin in dat geval moet schrappen uit je adressenboek. Dit betekent alleen dat je met betrekking tot deze specifieke uitdaging een andere omgeving om je heen creëert.

Nee + nee = Ja. Doen!

Hoe ga jij deze simpele rekensom toepassen, HMV Supporter?

Laat je het me weten?
HMV Support - Loopbaan coaching - Rina Verstappen

Gratis E-book met 5 tips

Ben jij je huidige baan zat maar weet je niet wat je dan wél wilt? Ontvang gratis mijn E-book met 5 tips om uit te vinden welk werk bij je past.

Gratis
inspiratiesessie

Huidige baan echt helemaal zat, maar nul inspiratie over wat je dan wél bij je past? Maak kans op een gratis inspiratiesessie en ontvang 2 gouden tips!

Online loopbaantraining

Meld je hier aan voor mijn training: van nachtmerrie naar droombaan. Hierin leer ik je de de 5 stappen die je helpen uitvinden welk werk écht bij je past. Zodat je zelfverzekerd van carrière kunt switchen.