Als ik maar een dik salaris heb..

Oké. Over deze blog ben ik een tikkeltje zenuwachtig. Geld is namelijk een teer onderwerp, wat vaak emoties oproept bij mensen. Het is óók een onderwerp wat vaak aan bod komt tijdens mijn coachingstrajecten.
Vandaag wil ik het daarom graag met je hebben over geld. Wat ik vaak tegenkom in mijn praktijk, zijn de volgende gedachtes en vragen:

 • ‘Ja maar, ik moet wel mijn hypotheek/huur kunnen betalen’;
 • ‘Wat nou als ik dan nooit meer leuke dingen kan doen – wanneer ik deze droombaan aanneem?’ ;
 • ‘Voor dit salaris kom ik mijn nest niet uit – ik ben meer waard’ ;
 • ‘Leuk dat ik bedacht heb dat dit het werk is wat bij me past, maar hier kan ik nooit mee verdienen wat ik nu verdien’

Ik wil het dan ook met je hebben over geldproblemen en geldzorgen. Nu hoor ik je denken: wat is het verschil tussen die twee? Een verschil bestaat er zeker en dat leg ik je graag uit voordat we verder gaan over de centenkwestie.

Geldproblemen en geldzorgen: het verschil

Het is belangrijk om te weten wat het verschil is tussen geldproblemen en –zorgen. Waarom? Aan het ene is iets te doen, simpelweg door het ondernemen van actie. Het andere is wat lastiger te veranderen, omdat dit te maken heeft met gevoel. Klinkt nog een beetje vaag, is het niet? Laat ik een voorbeeld geven om het wat duidelijker te maken.

Onder geldproblemen versta ik: de acute problemen. Het feit dat je NU geen geld hebt. Je kunt dan denken aan:

 • Niet op tijd je salaris uitbetaald krijgen omdat je een geschil hebt met je werkgever;
 • In scheiding liggen en niet weten hoe je hier financieel gezien uit gaat komen;
 • Je hebt je baan verloren, je WW is afgelopen en je hebt nu geen inkomsten meer;
 • Je leeft van je spaargeld wat op begint te raken;
 • Je komt steeds verder in het rood te staan op je bankrekening;
 • Het hebben van schulden.

Herken je jezelf in één van bovenstaande punten? Dan heb je een geldprobleem, niet per definitie ook geldzorgen.

Als je een geldprobleem hebt, dan is daar een oplossing voor.

Het enige wat je moet doen is: actie ondernemen. Super pro-actief reageren op je geldproblemen (zodat je de hulp krijgt die je nodig hebt op dit moment). Ook al bestaat er veel angst over je financiële situatie op dit moment. Ook al ben je mega gefrustreerd over je situatie op dit moment. En ook al betekent het dat je acties moet ondernemen die je eigenlijk liever niet in de ogen wilt kijken op dit moment (zoals de schuldsanering ingaan, een rechtszaak starten tegen je werkgever of een baan nemen in de horeca terwijl daar niet je ambities liggen).

Een standpunt innemen over geldproblemen, is een gevoelig onderwerp – weet ik uit ervaring. Ik beweer dan ook niet dat het makkelijk is om je geldproblemen op te lossen. Ik weet zelf uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om geldproblemen te hebben. Zo heb ik ooit een appartement gehad waarvan ik de hypotheek (en alle andere vaste lasten) nauwelijks kon betalen van mijn salaris. Over geld voor de boodschappen heb ik het dan nog niet eens. En het verkopen van dat appartement in de crisis? Is me ook niet heel goed afgegaan.. Maar een oplossing is er – bij geldproblemen – en die zit em in het ondernemen van actie (in plaats van bang zijn en het probleem vermijden). De oplossing zit em in het in de ogen kijken van die problemen en er iets aan doen. Hoe moeilijk ook.

Het wordt een ander verhaal wanneer je het hebt over geldzorgen. Wanneer je het hebt over geldzorgen, gaat het namelijk over hoe jij je voelt over geld. Zo kun je, wanneer je een goed inkomen hebt – of een riant bedrag op je spaarrekening hebt staan -, tóch geldzorgen hebben. Geldzorgen hebben alles te maken met: wat heb jij geleerd over geld toen je opgroeide?

Geldzorgen blokkeren de weg naar je droombaan

Als jij het soort persoon bent dat zich altijd zorgen maakt om geld.. Wanneer jij die persoon bent, die het moeilijk vindt om geld te verdienen.. Als jij de persoon bent die denkt dat ze het niet verdient om geld te ontvangen, of niet slim genoeg is om geld te verdienen.. Dan zal je waarschijnlijk ook problemen ervaren bij het vinden van je droombaan.
Ben jij die persoon die zorgen, stress of angst ervaart om geld – en beïnvloedt dit je leven enorm? Dan kun je stellen dat jij geldzorgen hebt.

Wanneer je geldzorgen hebt, heeft dit invloed op hoe jij je gedraagt en hoe jij denkt over geld.
Het zorgt er sowieso voor dat je nóóit het werk gaat doen wat écht goed bij je past. Stel jezelf maar eens voor waar de volgende gedachtes toe zullen leiden:

 • Van je hobby kun je nooit je beroep maken
 • Met wat ik leuk vind kan ik echt geen geld verdienen
 • Doen wat je leuk vindt, is ondergeschikt aan hoeveel geld het oplevert. Het moet immers brood op de plank brengen
 • Ik ben het geld niet waard
 • Ik ben niet goed met geld

Guess what?

Als je denkt dat je niet goed bent met geld, dan zal je dat ook niet zijn.. Wanneer jij denkt dat je nooit geld kan verdienen met wat je écht leuk vindt, dan zal dat ook nooit gebeuren. Als jij denkt dat je het geld niet waard bent, zal je nooit méér gaan verdienen, zal je nooit die salarisverhoging krijgen. Wanneer je één van bovenstaande (of vergelijkbare) gedachtes hebt, zal je je er naar gaan gedragen. Je gedachtes hebben invloed op je gedrag. En op hoe je je voelt. Dat is hoe het werkt. Gelukkig kun je dit veranderen. Niet door anders te gaan doen, maar door anders te gaan denken. Wanneer je je gedachtes verandert, ga je je ook anders gedragen en zal je andere resultaten boeken.

Alle denkpatronen die je hebt – dus ook die over geld – kun je veranderen. Wanneer je een negatief denkpatroon hebt over geld, dan is dat dus een patroon wat je graag wilt veranderen, believe me. Want als jij je denkpatroon over geld verandert, dan zorgt dit ervoor dat je kan gaan doen wat je leuk vindt én zal je er ook nog (meer dan genoeg) geld mee verdienen.

Hoe gaan we dit veranderen?

De reden waarom je geldzorgen hebt, heeft te maken met hoe je geleerd hebt over geld te denken. Het heeft te maken met hoe je geleerd hebt over jezelf te denken in het verleden. De zorgen om geld maken je kapot, wanneer je je – na piekeren over geld – slecht voelt over jezelf, als het er voor zorgt dat je dingen doet die niet bijdragen aan je doelen en wanneer je er continu gestresst door bent. Wanneer dit het geval is, is het tijd om er iets aan te doen.

Ga dus voor jezelf eens na van wie jij geleerd hebt te denken over geld zoals je nu doet. Werd er vroeger bij jou thuis een beetje vies gedacht over geld verdienen? Als in: rijke mensen zijn eikels en profiteren vooral van anderen? Of is jou geleerd dat je alleen geld kunt verdienen door hard te werken (of dat werk nou leuk is of niet)? Door dit te onderzoeken, zet je de eerste stap naar verandering. Zoals ik altijd zeg: alles begint met inzicht.

Ook helpt het als je jezelf afvraagt: ‘wie moet er dood, zodat jij succesvol wordt?’. Klinkt een beetje cru, je moet em ook niet te letterlijk niet nemen. Maar vraag jezelf eens serieus af: ‘wie staat er jou nog in de weg?’ Meestal zijn we bang voor het commentaar van anderen, dat commentaar staat je succes (en dus ook het geld wat je wilt/kunt verdienen) in de weg.

Ik hoop je met deze blog op weg geholpen te hebben naar het veranderen van jouw geld-mindset. Zodat je nu wél van je hobby je beroep durft te gaan maken. Ben benieuwd welke inzichten deze blog je hebben gebracht! Wil je het met me delen in de comments?

HMV Support - Loopbaan coaching - Rina Verstappen

Gratis E-book met 5 tips

Ben jij je huidige baan zat maar weet je niet wat je dan wél wilt? Ontvang gratis mijn E-book met 5 tips om uit te vinden welk werk bij je past.

Gratis
inspiratiesessie

Huidige baan echt helemaal zat, maar nul inspiratie over wat je dan wél bij je past? Maak kans op een gratis inspiratiesessie en ontvang 2 gouden tips!

Online loopbaantraining

Meld je hier aan voor mijn training: van nachtmerrie naar droombaan. Hierin leer ik je de de 5 stappen die je helpen uitvinden welk werk écht bij je past. Zodat je zelfverzekerd van carrière kunt switchen.