Een salarisonderhandeling – hoe pak je dat aan?

Word je regelmatig benaderd door recruiters? Top, steek die maar vast in je zak! Als je niet interessant bent en ze zouden geen geld aan je kunnen verdienen, dan zouden ze je ook niet plat bellen/mailen. Deze vraagstelster had dat ook in de gaten en vroeg ons hoe ze dit mee kon nemen in haar salarisonderhandeling.

Uitgangspunt bij salarisonderhandeling

Het feit dát je vaak wordt benaderd door recruiters.. Of dat je elke week een stuk of 10 complimenten krijgt over je input op de werkvloer.. Dát wordt je uitgangspunt voor salarisonderhandeling bij een potentiële nieuwe werkgever (of je huidige werkgever). Niet het aantal jaren werkervaring. En ook niet wat Truus (de collega die dit werk al 10 jaar doet) verdient. Het salaris van je collega’s is NOOIT een uitgangspunt (of argument) in de salarisonderhandeling.

Sterker nog: als ik leidinggevende zou zijn en een medewerker zou aan mij om salarisverhoging komen vragen. En het enige argument zou zijn: ‘Pietje werkt hier korter dan ik en verdient € 150,00 per maand meer, ik wil dat ook..’, dan zou ik niet onder de indruk zijn. Pietje heeft waarschijnlijk beter duidelijk kunnen maken waarom hij die extra € 150,00 per maand verdient. En jij niet. Als ik jou meer moet gaan betalen, moet ik ook exact weten waarom je het verdient, anders hou ik mijn hand op m’n knip.

Dus: geen Calimero-argumenten (ik krijg minder, hij krijgt meer en da’s niet ééééérlijk!)

1. Weet precies wat je waarde is – én onderbouw dit!

Stap 1 is daarom: precies weten van jezelf wat je waard bent, hoeveel werk je kunt verzetten, wat de kwaliteit van je werk is en wat je bijdraagt aan een team of organisatie. Onderbouw dit tijdens een gesprek met concrete voorbeelden. Iedereen vindt zichzelf namelijk een teamplayer of flexibel. Zonder tekst en uitleg blijven dit lege termen. Dit doe je  door uit te leggen dat je best bereid bent om werk te doen buiten je huidige takenpakket. Bijvoorbeeld die ene keer dat je samen met je collega 100 klanten hebt gebeld die binnen twee dagen opgevolgd moesten worden, terwijl je eigenlijk niet op de salesafdeling werkt. Of dat je, om de KPI’s van die maand te behalen, met 2 andere collega’s op eigen initiatief de hele week ’s avonds hebt doorgewerkt. Of dat je ’s ochtends 15 minuten voor openingstijd naar de winkel komt, zodat je deze netjes kunt maken vóórdat de eerste shoppers er weer zijn. Deze voorbeelden maken dat je potentiële nieuwe werkgever denkt: ‘dit is precies de persoon die we zoeken en daar wil ik ook voor betalen!’

2. Bewijs je waarde – met aanbevelingen

Nog mooier is het, wanneer je jouw kwaliteiten kunt onderbouwen met ‘bewijzen’ tijdens je salarisonderhandeling.

JIJ kunt wel vertellen hoe goed jij bent, maar wanneer een ANDER dit zegt, dan is dat véél krachtiger!

Vraag daarom om aanbevelingen. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via LinkedIn, of aan je huidige of vorige leidinggevende: vraag of hij/zij iets op papier wil zetten voor je.
Hoe fijn is het als jij tijdens je sollicitatie kan zeggen: ‘ik heb ook samengewerkt met X en voor bedrijf Y, op mijn LinkedIn pagina kun je lezen hoe zij dat vonden.

Of: ‘ja hoor, je mag X bellen, dat was mijn leidinggevende bij Y, dit is haar telefoonnummer en hier heb ik nog een schriftelijke referentie van Z.’

Zeg nou zelf: jij checkt toch ook eerst de Zoover website, vóórdat je die vakantie boekt?
Eerst even de reviews lezen, voordat je een nieuwe wasmachine bestelt?
En wanneer je beste vriendin je tipt over panty’s waar écht geen ladders in komen, dan ben je geneigd om daarop te vertrouwen, toch?

Zo werkt het nou eenmaal, we vertrouwen op de ervaring van een ander, óók tijdens het sollicitatieproces.

3. Verdiep je in het bedrijf, de functie & CAO

Stap 3 is: jezelf verdiepen in het bedrijf en de functie waarvoor je gaat solliciteren. Ken je cao. Regelmatig staat er in de vacature een schaal vermeld. Daar valt meestal niet over te onderhandelen. Hooguit kun je vragen naar een uitloopschaal.

De schaaltrede waarmee je begint: daar kun je wél over onderhandelen!

Als je vervolgens met een salarisindicatie komt die vér boven de genoemde schaal ligt en je jezelf hierin heel star opstelt, dan heb je dikke kans dat je niet meer serieus genomen wordt.
Wanneer je solliciteert naar een salesfunctie, is het vaak wél weer gepast om flink te onderhandelen. Kun je meteen je skills laten zien tijdens de salarisonderhandeling, niet geheel onbelangrijk in een salesfunctie.

4. Kopie van mijn huidige salarisstrook? Krijg je niet!

Nog een laatste tip: vaak wordt er tijdens een salarisonderhandeling gevraagd naar een kopie van je loonstrook of naar je huidige salaris.
Een vraag waar ik jeuk van krijg, maar dat is mijn persoonlijke mening.
Je huidige salaris als uitgangspunt nemen voor de onderhandelingen, zorgt ervoor dat je meteen met 2-0 achter staat.
Je laat jezelf in de kaarten kijken.
Het is bovendien ook niet relevant. Want wat je op dit moment betaald krijgt, zegt helemaal niks over wat je op dit moment waard bent.

Als reactie op deze vraag zou je kunnen aangeven dat je huidige salaris niet van belang is, omdat het erom gaat wat een passende vergoeding is voor déze functie en jouw kwaliteiten.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips!
Of je nu ergens anders gaat solliciteren, of je gaat om loonsverhoging vragen bij je huidige werkgever:

Een slimme meid is op haar salarisonderhandelingen voorbereid.

HMV Support - Loopbaan coaching - Rina Verstappen

Gratis E-book met 5 tips

Ben jij je huidige baan zat maar weet je niet wat je dan wél wilt? Ontvang gratis mijn E-book met 5 tips om uit te vinden welk werk bij je past.

Gratis
inspiratiesessie

Huidige baan echt helemaal zat, maar nul inspiratie over wat je dan wél bij je past? Maak kans op een gratis inspiratiesessie en ontvang 2 gouden tips!

Online loopbaantraining

Meld je hier aan voor mijn training: van nachtmerrie naar droombaan. Hierin leer ik je de de 5 stappen die je helpen uitvinden welk werk écht bij je past. Zodat je zelfverzekerd van carrière kunt switchen.